Srećna godišnjica – posljednji penal protiv Barse VIDEO

11:12, 13.02.2017.
Thumbnail

U utorak će se navršiti tačno godinu dana otkako je protiv Barselone dosuđen penal u španskom prvenstvu.

Napadač Selte Džon Guideti posljednji je imao priliku da sa bijele tačke zatrese mrežu katalonskog giganta, na Dan zaljubljenih 14. februara 2016.

Od tada je Barselona odigrala 66 utakmica u La ligi, a da protiv nje nije dosuđen penal. Bez obzira na to da li su sudije ispravno djelile pravdu, zanimljiva statistika.

Mnogi će se sjetiti starta Havijera Maskerana nad Lukasom Vaskesom iz Real Madrida u posljednjem "El Klasiku" kao situacije u kojoj su arbitri propustili da sviraju penal za rivala Barselone.

Argentincu nije sviran penal od 20. oktobra 2012. godine i duela Deportiva i Barselone. Dakle četiri i po godine, iako igra na pozicijama koji po pravilu znače često fauliranje, pa i u kaznenom prostoru.

Drugi će pomenuti startove Samuela Umtitija na Ramon Sančes Pishuanu i Mestalji, ali i njegovih saigrača na El Madrigalu, te stadionu gradskog rivala Espanjola "El Pratu".

Jedan novinar AS-a nazvao je to "divnim prijateljstvom između sudija i Barselone", ironično podsjećajući se na javnu kritiku Đerara Pikea na račun arbitara zbog suđenja protiv Atletik Bilbaa u Kupu kralja početkom godine.

"Svi znamo kako ovo funkcioniše", rekao je tada Pike. Međutim, pomenuti novinar je osvjedočeni navijač Real Madrida.

(B92)