Srce Trebinja u katastrofalnom stanju

20:50, 16.12.2017.
Thumbnail

Srce Trebinja, Stari grad, u katastrofalnom je stanju. Jasminka u tom dijelu gradu živi cijeli život kaže da nikad nije bilo gore, čak i opasno.

Izbrojala je 14 ruševina pa s nestrpljenjem čeka rekonstrukciju.

"Zaista najpotrebnije bi bilo da se saniraju krovovi, saniraju ruševine koje ugrožavaju živote prolaznika. Padaju cigle, padaju odžaci,  i zmija će pasti nekom na vrat kao što je padala", rekla je Jasminka Kumro iz Starog grada.

Mještani se žale i na strujne kablove koji su isprepletani Starim gradom. Rekonstrukcija je u planu ali na uređenje objekata moraće da se sačeka.

Prema riječima nadležnih sve će krenuti od dugo najavljivanog popločavanja Starog grada. Idejno rješenje za rekonstrukciju Starog grada u Trebinju već je napravljeno.

Radovi bi trebali početi poslije praznika obećavaju gradski oci. Prva faza koja obuhvata cjeliokupno popločavanje  koštaće oko 170.000 maraka. Novac je već obezbjeđen iz trebinjske gradske kase.

"Ovdje se radi o sveobuhvatnom projektu revitalizacije Starog grada, radiće se fazno. Mogu vam reći da će već iduće godine sigurno biti još jedna faza da bi se nadam se negdje do 2020-2021 uradila i zadnja faza", rekao je Marko Rikalo, načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje Trebinja.

A poslije svih faza i kompletne rekonstrukcije srce Trebinja će izgledati onako kako ga je nacrtao mladi trebinjski arhitekta Ninoslav Ilić, obećavaju u opštini. Koliko će sve na kraju koštati još ne znaju ali znaju da će i vlasnici objekata platiti dio sanacije.

A neki su već počeli sa rekonstukcijom.