“Srce od kamena” otvara 10. Sinema siti

Autor Natasa Novakovic, ATV

Objavljeno: 13:36, 21.08.2017

Islandski film “Srce od kamena” režisera Guđmundura Arnara Guđmundsona otvoriće ovogodišni 10. “Sinema siti” festival.

“Srce od kamena” biće prikazano u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave, u okviru “Gradić festa”, kao dio selekcije “360 stepeni”, najavili su organizatori.

Film prati sazrijevanje dva mladića Tora i Kristijana, koji odrastaju kraj vulkana u zabačenom ribarskom selu na Islandu.

Guđmundson je poznat po kratkim filmovima koji su uvršteni u programe više od 200 filmskih festivala i nagrađeni sa preko 50 priznanja, među kojima je i “Posebna nagrada” Kanskog fimskog festivala, ali i nominacija u okviru Evropskih filmskih nagrada.

U okviru selekcije “360 stepeni” biće prikazana debitantska ostvarenja iz cijelog svijeta u selekciji Petra Protića.

Na programu će biti poljska drama “Posljednja porodica” u režiji Jana P. Matušinskog o porodici Žđislava Beksinjskog, poljskog nadrealističkog slikara, izraelska komedija “Sveti vazduh” u režiji Šedi Srour – šaljiva priču o arapskom paru iz Nazareta Adamu i Lamii, zatim bolivijska drama “Mračna lobanja” Kira Rusoa koja se razvija oko emocionalno nestabilnog i problematičnog Eldera.

Iz Francuske dolazi satiricna komedija Ilana Klipera “Zvezdano nebo nad mojom glavom”, a jedini dokumentarni film u selekciji “360 stepeni” je debitantsko ostvarenje Lisete Oroco “Adrijanin pakt”, koji je snimljen u komprodukciji Čilea i Argentine, a govori o fenomenu uspomene na strašno vrijeme vojne diktature sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka.

“Sinema siti” se održava od 1. do 3. septembra u Novom Sadu.

(B92)

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone