Srbija i Crna Gora otvorile nova poglavlja u pregovorima sa EU

21:55, 11.12.2017.
Thumbnail

Srbija je u Briselu otvorila dva nova poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom /EU/ – poglavlje Šest o kompanijskom pravu i 30 o ekonomskim odnosima sa inostranstvom.

Delegaciju Srbije na Međuvladinoj konferenciji predvodi ministar za evrointegracije Jadranka Joksimović, zemlje članice EU predstavlja estonski ministar spoljnih poslova Sven Mikser, a Evropsku komisiju komesar za pregovore o proširenju Johanes Han.

Joksimovićeva je uoči početka međuvladine konferencije rekla da je otvaranje ova dva nova poglavlja važan korak u procesu pridruženja, ali je napomenula da je Srbija imala spremnih pet pregovaračkih pozicija i da je očekivala otvaranje više od dva poglavlja.

Srbija je do sada u pregovorima sa EU otvorila ukupno 12 poglavlja, od kojih su dva preliminarno zatvorena, a potrebno je da otvori još 23 poglavlja.

Do sada su otvorena poglavlja Sedam – Pravo intelektualne svojine, 29 - Carinska unija, 20 - Preduzetništvo i industrijska politika i poglavlje, 26 - Obrazovanje i kultura i 25 - Nauka i istraživanje.

Otvoreni su i poglavlje Pet - Javne nabavke i poglavlje, 23 - Pravosuđe i osnovna prava, 24 - Pravda, sloboda i bezbjednost, 32 - Finansijski nadzor i poglavlje 35 - Normalizacija odnosa Beograda i Prištine.

PODGORICA OTVORILA DVA NOVA POGLAVLJA SA EU

Crna Gora je danas, na Međuvladinoj konferenciji u Briselu, otvorila još dva poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom /EU/, otvorena su poglavlja dva i tri, koja se odnose na slobodu kretanja radnika i pravo osnivanja preduzeća i sloboda pružanja usluga.

"Poglavlje dva o slobodi kretanja radnika govori o tome da će kada postane članica Crna Gora imati mogućnost da svaki njen građanin dobije priliku da radi i da se nastani u bilo kojoj drugoj državi članici, pod istim uslovima kao i državljani članica EU", naveli su iz crnogorskog Ministarstva evropskih poslova.

Poglavlje tri je važno za poslovnu zajednicu i odnosi se na slobodu pružanja usluga i osnivanja preduzeća.

"Bilo koji građanin koji ima preduzeće ili firmu koja se bavi pružanjem usluga biće u prilici da danom ulaska u EU te usluge ne pruža samo na teritoriji Crne Gore, nego u bilo kojoj državi članici EU", rekli su u ovom ministarstvu.

Oni su dodali da je u ovom dijelu potrebno izgraditi kapacitete po pitanju kvalifikacija, kako bi diplome koje se dobijaju u Crnoj Gori imale prohodnost i u EU.

Otvaranjem poglavlja dva i tri, Crna Gora trenutno ima 30 otvorenih i tri privremeno zatvorena poglavlja, od 35 koliko treba da ispregovara sa EU.

(Srna)