SRBI IZ ŠVAJCARSKE: Oteli nam djecu, jer smo ćerku ispisali iz vrtića!

09:07, 31.01.2014.
Thumbnail

- Do prije godinu dana dobijali smo fotografije djece i njihove ocjene, ali sada vlasti ne dozvoljavaju djeci ni da nam se jave telefonom - kažu neutješni Samardžići koji žive i rade u Švajcarskoj.

Bračnom paru Samardžić, koji žive i rade u Švajcarskoj, nadležni organi oduzeli su “privremeo” ćerku Aleksandru (6) i sina Marka (4), jer je otac djevojčicu ispisao iz vrtića.

Policija je protiv roditelja podnijela tužbu zbog prijetnji upućenim radnicima Starateljske službe u trenutku kada su im djeca oduzeta. Optužbe su odbačene u julu 2012., ali djeca još nisu vraćena.

- Mi smo žrtve sistema. Oslobođeni smo svih tužbi. Ali, to nikog ne interesuje. Situacija je eskalirala u martu 2011. kada su htjeli ćerku da izbace iz vrtića. Lažirali su da je uznemirila vrtić. Vidio sam da joj je bezbjednost tom diskriminacijom ugrožena i ispisali smo dijete. To je bio, prema službi, dovoljan razlog za oduzimanje – kaže Aleksandar.

Pravno starateljstvo, nije im oduzeto ni u jednom trenutku. Do prije godinu dana dobijali su fotografije djece i njihove ocjene, ali sada ne dozvoljavaju djeci ni da se jave telefonom, piše “Blic”.

Ambasada u Švajcarskoj kontaktirana je kako bi se raspitali o slučaju, rečeno je u Ministarstvu spoljnih poslova.