Spriječite opadanje kose nakon porođaja

Autor Tanja, ATV

Objavljeno: 20:49, 16.04.2017

Kosa je jedna od glavnih aduta mnogim ženama, pa su im bilo kakvi problemi sa njom često ozbiljan izvor nespokoja.

Opadanje kose je veoma čest problem, koji se javlja kao posljedica nedostatka vitamina, ali i uslijed određenih terapija pri liječenju. Takođe, ovaj problem se javlja i nakon porođaja, uslijed promjene nivoa raznih hormona.

Šta se dešava?

Za vrijeme trudnoće, kosa raste izuzetnom brzinom, zbog pojačanog lučenja estrogena.
Međutim, nakon samo nekoliko mjeseci poslije porođaja, nivo estrogena znatno opada, što kosi šalje signal „ne možeš da rasteš, odmoriˮ . Ovaj fenomen stručno se naziva „telogena alopecija”. Značajno opadanje kose može da traje od četiri do sedam mjeseci, pri čemu je u tom periodu moguće izgubiti više kose, nego što je poraslo za vrijeme trudnoće.

Kako to izgleda?

Većina žena primjećuje gubitak kose po cijeloj glavi, a to je posebno izraženo na liniji rasta kose. Ona se pomjera ka sredini i uskoro počinje da se prekriva „dječjim šiškamaˮ, tj. kratkom, novoizraslom kosom na čelu.

Kako riješiti ovaj problem?

Malo je načina da pobijedite ovaj problem ako još dojite, jer sve što dospijeva u vaš organizam, prenosi se djetetu.

Uravnotežena ishrana može pomoći zdravlju vaše kose u tako teškom periodu, ali su i određeni vitamini veoma značajni pri savladavanju ovog problema. Ako ne dojite, obnovu rasta kose može ubrzati sredstvo minoksidil. On proširuje krvne sudove na koži glave, što stimuliše rast kose i za šest meseci može porasti do čak deset centimetara.

(Kurir)

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone