Svjetsko prvenstvo

Senegalci šokirali Poljake

  • 19.06.2018. 19:29

Reprezentacija Senegala nastavila je niz iznenađujućih rezultata na Svjetskom prvenstvu savladavši Poljsku u drugom meču grupe H – 2:1 (1:0).

Povratnici na Mundijal, još od 2002. i šampionata u Japanu i Južnoj Koreji, najavili su da bi mogli da budu iznenađenje turnira, a i te kako se može reći da su potpuno zasluženo stigli do velikog trijumfa i ogromna tri boda.

Zanimljivo je da su i prije više od deceniju i po takođe slavili, tada nad aktuelnim prvacima planete Francuzima, dok pobjeda Japana nad Kolumbijom (2:1), u prvom meču dana, u potpunosti mijenja očekivanja u ovoj grupi.

Posebno jer u narednoj rundi Kolumbijci igraju sa Poljacima.

Ipak, koliko god su Afrikanci zasluženo stigli do trijumfa mora se istaći i da su imali ogromnu dozu sreće prije vodećeg pogotka u 37. minutu, jer je udarac Idrise Geja dva puta na putu do mreže mijenjao pravac.

Poljaci tako još od 1986. nisu sačuvali mrežu u uvodnom meču, a epitet tragičara ponio je Tijago Ćionek, postavši ujedno prvi Poljak koji je postigao autogol na Mundijalu.

Tim rezultatom se otišlo na odmor, a prethodno smo gledali dominaciju fizički nadmoćnih Afrikanaca, kao i jalove napade Poljaka, ali ne i previše kvalitetan fudbal sve ukupno gledano.

Ni drugo poluvreijme nije nam donijelo promjenu u odnosu snaga na terenu, a prosto je nevjerovatno koliko su dobro Senegalci zaustavljali sve pokušaje rivala, jedne od najefikasnijih selekcija Evrope.

Prepustili su inicijativu i čekali šansu da munjevitom kontrom i definitivno riješe duel, što se na kraju i obistinilo poslije tačno časa igre.

M'Baje Nijang iskoristio je nesmotrenost Jana Badnareka i golmana Vojčeha Ščensnog, kao i činjenicu da po pravilima više ne mora da čeka znak glavog arbitra kako bi se vratio na teren poslije ukazane pomoći – prvi stigao do lopte na četrdesetak metara, prebacio istrčalog čuvara mreže Juventusa i praktično se ušetao u gol.

Sve što su izabranici Adama Navalke uspeli da urade do kraja jeste počasni pogodak preko Gregorža Krihovjaha u 86. minutu, ali su momci Alijua Sisea izdržali do kraja i veliko slavlje moglo je da počne.

Grupa H – prvo kolo:

Poljska – Senegal 1:2 (0:1)

Krihovjah 86 - Ćonek 38(ag), Nijang 60

 

Stadion: Otkritije Arena, Moskva

Kapacitet: 44.190

Sudija: Navaf Šukrala (Bahrein)

 

Sastavi:

Poljska (4-2-3-1): Ščensni – Pišček, Ćonek, Pazdan, Ribus – Krihovjak, Zjelinski – Blažčikovski, Milik, Grosicki – Levandovski.

Senegal (4-3-3): K. N'Diaje – Vag, Sane, Kulibali, Sabali – A. N’Diaje, Kujate, Gana – Nijang, Mane, Dijuf