Atletika

Brdar istrčao normu za Evropsko prvenstvo

  • 23.06.2018. 20:00

Plasman na Evropsko prvenstvo za atletičare do 18 godina u Đeru izborio je talentovani mladić iz Prijedora Nikola Brdar. Normu je ispunio u Zenici, čime je ostvario veliki uspjeh. Njegov odlazak na kontinentalno takmičenje može da se tretira i kao čudo, jer 16-godišnji Nikola trenira u neuslovima.

Zajedno sa trenerom Sinišom Marčetićem svakodnevno trči na betonskoj stazi, što može da bude pogubno za koljena i zglobove svakog sportiste. Osim što beton može da prouzrokuje takve posljedice, ova vrsta podloge jednostavno nije primjerena za atletiku, a pogotovo ne za sprint, jer trkači ne mogu da izvuku maksimum kao na tartan stazi. Bez obzira na ove poteškoće Nikola je obezbijedio odlazak na Evropsko prvenstvo čime je pokazao da je svojevrsni fenomen.

Treniram u nesulovima, nemamo ni svlačionicu ni tuševe. Bukvalno ništa nemamo. Većina naših treninga je na betonu, pred velika takmičenja ići ćemo u Banja Luku, da osjetim sprinterice, kako bih osjetio specifične stvari za sprint koje su mi neophodne – rekao je Brdar.

Nikolina priča vjerovatno će biti banalna za konkurenciju u Mađarskoj, pošto ovaj Prijedorčanin može ravnopravno da se takmiči sa najboljim mladim evropskim sprinterima uprkos ovoj problematici. Odlazak u Đer biće njegovo prvo veliko takmičenje pa su i očekivanja umjerena, ali sigurno u sebi priželjkuje novo čudo.

"Neću pretjerano da razmišljam o tome i da sebi stvaram pritisak. Idem u Đer pa kako bude. Vrijeme mi je 11.05 sekundi na elekroniku, za one koji se ne razumiju, to je otprilike 10,50 sekundi na štopericu," rekao je Brdar.

Prvenstvo u Đeru na rasporedu je od 5. do 8. jula. Tamo će se naći nešto manje od hiljadu atletičara iz 48 zemalja. Pored Brdara tamo će naći i Banjalučanka Aleksandra Roljić.