Svjetsko prvenstvo

Belgija sigurna protiv Paname

  • 18.06.2018. 18:59

Fudbaleri Belgije sigurno su započeli nastup na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, pošto su u okviru grupe G savladali Panamu sa 3:0.

Belgijanci su se mučili u prvom poluvremenu, ali su u nastavku potpuno opravdali ulogu favorita i potvrdili da žele prvo mjesto u grupi.

Ekipa Roberta Martinesa sada ima dobre šanse za tako nešto u grupi u kojoj se nalaze još Tunis i Engleska, koji igraju od 20 časova u Volgogradu.

I prije početka utakmice na 'Olimpijskom stadionu' znali smo da su Belgijanci veliki favoriti, a oni su to počeli da potvrđuju od prvog minuta, konstantno napadajući zadnju liniju rivala.

Prvu priliku propustio je Janik Fereira Karasko, kada je iz odlične pozicije sa leve strane slabo šutirao, da bi onda Eden Azar propustio da kazni izuzetno lošu reakciju kapitena Paname Romana Toresa.

Dok su igrači u bijelim dresovima tek sporadično prelazili na polovinu 'Crvenih đavola', igrači Roberta Martinesa su bili sve bliži golu – Tores se iskupio spasavši čist pogodak Romelua Lukakua, da bi Azar bio neprecizan još dvaput, uz promašaj i Drisa Mertensa.

Nakon pola sata igre u Sočiju ritam je opao, Panama je uspjela da odahne, a kada je "preživela" još jedan nalet protivničke ekipe u finišu poluvremena, bilo je jasno da će se na odmor otići bez golova.

Možda je u prvom odolevala, ali Panama je popustila već u prvom ozbiljnom napadu u nastavku, poslije čega je Belgija lagano došla do trijumfa.

I to na kakav način su momci u crvenom uspjeli da povedu – poslije nekoliko centaršuteva sa desnog boka i gužve u kaznenom prostoru, lopta je pala na volej Mertensu koji je uhvatio "suvi list" i poslao ga u suprotne rašlje nemoćnog golmana Peneda.

Tada je bilo jasno da Panamu čeka težak ostatak susreta, a to je potvrdio Lukaku sa dva pogotka u razmaku od šest minuta.

Prvo je imao lagan posao glavom na idealan centaršut De Brejnea, da bi potom rutinski realizovao kontranapad i odlično dodavanje Azara.

Belgijanci su imali još nekoliko dobrih situacija, ali se rezultat nije menjao – ipak, i sa ova tri gola veoma zadovoljni čekaju nastavak takmičenja.

 

Svetsko prvenstvo – grupa G:

Belgija – Panama 3:0 (0:0)

(Mertens 47, Lukaku 69, 75)

 

Soči

stadion: Olimpijski

broj gledalaca: 40.000

sudije: Dženi Sikazave (Zambija), Žerson Dos Santos (Angola), Zakele Sivela (Južna Afrika) Rjuji Sato (Japan)

 

Belgija (3-4-3): Kurtoa – Aldervejreld, Bojata, Vertongen – Menije, De Brejne, Vitsel (Šadli 90), Karasko (Dembele 74) – Mertens (T. Azar 83) , Lukaku, E. Azar

Panama (4-1-4-1): Penedo – Muriljo, R. Tores, Eskobar, Dejvis – Gomes – Barsenas (G. Tores 63), Kuper, Godoj, Rodriges (Dijas 63) – Peres (Tehada 73)