Mundijal u Rusiji

"Baćuške" za prolaz, "faraoni" za nadu

  • 19.06.2018. 11:57

Današnji mundijalski program donosi nam posljednje dvije utakmice prvog kola, te prvi meč druge runde nadmetanja.

Kolumbijci će pokušati da opravdaju ulogu favorita protiv Japana, iste ambicije imaju i Poljaci u duelu sa Senegalcima, dok će Rusi imati priliku da već večeras udare pečat na vizu za osminu finala. No, krenimo redom.

Kolumbija – Japan, 14 časova

Fudbaleri Kolumbije u okršaj sa Japancima ulaze sa jasnom idejom – da "repriziriaju" duel od prije četiri godine u Brazilu. Tada su Hames Rodrigez i društvo "pregazili" rivala sa 4:1, u kampanji koja ih je odvela do četvrtfinala. Četa Hozea Pekermana, bez sumnje, i ovog puta može daleko. Činjenica je da ima moćan roster, a nije zanemariv ni podatak da je pomenuti Pekerman svega jednom izgubio na najvećoj sceni.

S druge strane, azijski predstavnik niti je u formi, niti se može pohvaliti briljantnom atmosferom. Pomalo čudno, ali japanski savez je dva mjeseca pred SP odlučio da raskine saradnju sa selektorom Vahidom Halilhodžićem i na njegovo mjesto postavi Akiru Nišina. Posljedica svega su loši rezultati tokom priprema, koje su zaključene pobjedom nad Paragvajem. Bez obzira na nju, Japan je autsajder, i u ovom susretu i u grupi H.

Poljska – Senegal, 17 časova

Duel Poljske i Senegala pod svodovima "Otkritije arene" mogla bi biti sjajna predstava. Oba tima imaju jake adute i ambicije da iz grupe izađu kao pobjednici. Da bi u tome uspjeli, danas, barem, ne smiju izgubiti. Poljaci će se na putu ka tom cilju najviše uzdati u prvu zvijezdu Roberta Levandovskog. No, jedan od najvećih problema ekipe biće defanzivna igra, s obzirom na činjenicu da je u posljednjih pet mečeva četiri puta kapitulirala. Uz to, povreda stamenog Kamila Glika dodatni je hendikep.

Senegalci tek drugi put učestvuju na planetarnoj smotri, ali to ne mora da bude hendikep. Naprotiv, na premijeri 2002. su stigli do četvrtfinala, a već na startu su pobijedili tada aktuelnog svjetskog prvka Francusku. Aktuelna selekcija ima jednak, možda i veći potencijal. Predvodi ju Sadio Mane, a tu su i premijerligaški aduti poput Idrise Gaja, Mamea Diufa, Čeikua Kujatea, Badua Ndiajea… U svakom slučaju, očekuje nas uzbudljiv duel u kojem uloga blagog favorita pripada Poljskoj.

Rusija – Egipat, 20 časova

Rusija je pozitivno iznenadila na startu, ubjedljivo porazila Saudijsku Arabiju i tako došla u priliku da ekspresno prođe dalje. Najslabije rangirana ekipa na listi FIFA i tim koji u sedam pripremnih mečeva nikog nije pobijedio, obradovao je naciju i "napunio jedra" pred možda i ključni duel na smotri. Aleksandar Golovin je potvrdio klasu, Denis Čerišev iskočio iz drugog plana, a Artem Džuba potvrdio da je sposoban da iskoristi svaku šansu. Triling "baćuški" će i večeras biti najveća prijetnja rivalu.

Egipćani su nesrećno poraženi na premijeri protiv Urugvaja. Selektor Ektor Kuper nije želio da rizikuje, te je glavnog aduta Mohameda Salaha ostavio na klupi. Večeras neće imati taj luksuz. Mo mora da zaigra jer je nacionalni tim doveden do zida – novi poraz značio bi i eliminaciju, sa remijem bi zadržao kakve-takve šanse, a trijumf bi "faraonima" značajno otvorio vrata osmine finala.

  • 20:10 Емисија: Досије

    ''Емисија: Досије

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Прича о озлоглашеном нарко босу, једном од најопаснијих и крволочнијих мафијаша.

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.