Specijalci sele u kasarnu Zalužani

20:03, 23.10.2016.
Thumbnail

Napušteni vojni objekti u kasarni Zalužani, uskoro će postati stalna adresa specijalnim jedinicama policije. Kasarna je prethodno iz vojnih prešla u opštinske ruke, a zbog plitkih džepova opština od nje nije imala prevelike koristi.

Nakon što je i zvanično dobio vlasništvo nad kompleksom, MUP je objekte namijenio za gradnju centra za obuku specijalaca.

"Pedeset pet hektara zemljišta je trenutno na raspolaganju i u vlasništvu Ministarstva unutrašnjih poslova gdje ćemo da smjestimo naše buduće organizacione jedinice između ostalog i specijalnu jedinicu policije, jedinicu za podršku, upravu za pratnju i obezbjeđenje i upravu za borbu protiv terorizma i ekstremizma i upravu za organizovani teški kriminalitet", rekao je ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač.

Kroz napuštenu kasarnu sa ministrom su prošetali premijerka i predsjednik Republike. Namjera je, kažu, da obnova kompleksa olakša djelovanje protiv svih oblika kriminala, a naročito terorizma.

"Kreiranje ovog projekta je sa jednom ambicijom da dobijemo najmoderniji centar ove vrste u cijeloj regiji i definitivno će biti prepoznata i Banjaluka", rekla je premijer Željka Cvijanović.

Radova na obnovi kasarne će, kažu nadležni biti dosta. Od popravke grijanja i vodovoda do fizičke rekonstrukcije. Pored postojećih, svjetlo dana ugledaće i novi objekti. Sve to, priznaju, košta i nadaju se da će Skupština odobriti kredit.

Vojni objekti u kasarni u Zalužanima su očigledno zapušteni. Ministarstvo u njihovo obnavljanje planira uložiti oko šest i po miliona maraka. Projekat bi trebalo da bude gotov do kraja 2017. godine.