Spasovdan u Banjaluci: Služena liturgija, litija kroz grad FOTO

Autor Milan, ATV

Objavljeno: 11:07, 17.05.2018

Služenjem Svete arhijerejske liturgije u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci, počelo je obilježavanje krsne slave grada – Spasovdana.

litija dodik

Svetu arhijerejsku liturgiju služe njihova preosveštenstva vladika banjalučki Jefrem, te episkopi novogračaničko-srednjozapadnoamerički Longin i kanadski Mitrofan.

SPASOVNAD12

Nakon liturgije, biće osveštani slavsko žito i kolač, a potom je krenula svečana litija.

SPASOVDAN 13

Obilježavanje Spasovdana – krsne slave grada počelo je sinoć u Banjaluci otvaranjem izložbe arhivskih dokumenata “Varnava, patrijarh srpski /1930-1937/: pastir, graditelj, revnitelj i ispovjednik”, koju su pripremili Arhiv Republike Srpske i Banski dvor, te prigodnim programom “U susret Spasovdanu”.

Pogledajte foto galeriju!

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, koji je otvorio izložbu, rekao je da je važno držati se tradicije i da je obilježavanje slave nešto što je autentično u tradiciji srpskog naroda.

SPASOVDAN15

U okviru programa “U susret Spasovdanu”, Banjalučanima su se predstavili Mješoviti hor Srpskog pjevačkog društva “Jedinstvo”, Mješoviti hor Univerziteta i Akademije umjetnosti Banjaluka, te hor sveštenika Eparhije banjalučke.

SPASOVDAN11

Spasovdansku svečanost uveličali su i folklorni ansambl i narodni orkestar Kulturno-umjetničkog društva “Sveti Sava”, te Ansambl narodnih igara i pjesama “Veselin Masleša”, guslar Ivan Popović i Gradski tamburaški orkestar.
litija

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone