Snijeg zameo Kneževo, otežano i na Manjači FOTO

Autor Milan, ATV

Objavljeno: 14:16, 20.04.2017

Snijeg, koji je zahvatio veliki dio RS, pojedina područja potpuno je okovao.

Aprilski snijeg zameo je Kneževo. Mještani kažu da je, snijeg koji pada od utorka, napravio dosta problema. Navodi da su sela potpuno zametena,a i da je u Kneževu saobraćaj otežan.

knezevo snijeg

Mještani navode da je napadalo između 50 i 60 cm snijega. Kako tvrdi, djeca nisu mogla da odu u školu. Na području Kneževa tokom noći je palo 20 centimetara snijega i na tom području je otežan saobraćaj.

knezevo snijeg2

Iako su očekivali da je zima završena, ona je, kažu, ponovo pokazala zube. Velika šteta je, poručuju, načinjena voću.

Zabijelila se i Manjača. Čitalac ATV portala poslao nam je fotografiju magistralnog puta preko Manjače. Kako navodi, saobraćaj je otežan zbog snijega koji se zadržava na kolovozu. Naš čitalac čak je i izmjerio visinu snijega u Sitnici na Manjači.

 

Zimska idila je i na Mrakovici.

Zboga snijega se i na većini puteva u Republici Srpskoj jutros se saobraća po mokrim i klizavim kolovozima, dok na dionicama u višim planinskim predjelima i preko prevoja ima mjestimično ugaženog snijega, a moguća je i poledica, saopšteno je iz Auto-moto saveza Srpske.

snijeg put

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH i danas će biti oblačno i hladno vrijeme za ovo doba godine sa kišom, slabom susnježicom i snijegom u većini krajeva.

snijeg put 2

Padavine će popodne postepeno slabiti, a na jugu Hercegovine doći će do djelimičnog razvedravanja uz pojavu sunčanih perioda, saopšteno je iz Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske.

Načelnik odjeljenja za saobraćaj i puteve u banjalučkoj Gradskoj upravi Slaviša Sandić rekao je danas u Banjaluci da su angažovane ekipe za čišćenje na područjima koja su pod snijegom, te izrazio očekivanje da će se saobraćaj nesmetano odvijati na svim putnim pravcima.
Sandić je rekao su priorioritet putni pravci na kojima se odvija linijski prevoz putnika.

“Autobuska linija za banjalučku Mjesnu zajednicu Stričići je skraćena do Lokvara, a bilo je problema i na pravcu za Agino selo, gdje je juče s puta sletio prazan autobus gradskog prevoza”, naveo je Sandić i dodao da se očekuje da će glavni koridori danas biti pročišćeni.

Meteorolozi najavljuju vedrije vrijeme ,ali i pojavu mraza.Upravo na mraz poljoprivrednike su i upozorili agronomi.

Prema upozorenjima struke, samo mraz i temperatura ispod minus pet stepeni Celzijusovih mogu nanijeti veliku štetu voćnjacima.

 

 

Nakon prestanka padavina biže poznato da li snijeg pričinio izuzetno veliku štetu na voćnjacima, zasadima malina i kupina.
Prema prvim procjenama, ona iznosi od 20 do 50 odsto, a nastala je uglavnom usljed lomljenja grančica na zasadima.

(ATV)

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone