Smanjene plate u dobojskim institucijama

Autor Milan, ATV

Objavljeno: 20:10, 07.09.2017

Dobojski funkcioneri, administracija i radnici preduzeća čiji je osnivač lokalna zajednica narednu platu primiće umanjenu za 23 procenta.

Tu odluku podržali su skoro svi odbornici. Tako su, tek što su u junu povećane, plate došle pod nož. Para u budžetu nema da se one usklade sa većim koeficiijentima i cijenom rada koje je predložila Vlada.

„Izmjenom zakona o lokalnoj samoupravi i pravilnika o obračinu plata našu koeficijent u Doboju su bili najmanji u RS i kad smo dobili nove koeficijente po pravilniku morali smo dići svima koeficijente radnicima i tim prouzrokovalo tu razliku 23%“, pojasnio je Nebojša Marić, zamjenik gradonačelnika Doboja.

Budžet ne može da je istrpi, jer je za plate određeno 8 miliona maraka godišnje. Nisu krive samo Vladine preporuke, nego i prekobrojna administracija, podsjeća opozicija. Puni razumijevanja ipak kažu- bolje manje plate nego otpuštanje.

„Imajući u vidu da u Doboju nema industrije nema privrede pa smatrajući da ovi ljudi ipak moraju od nečega da žive pa makar to bilo i samo zapošljavanje u administrativnoj službi grada“, kaže Sanja Vulić, odbornica SNSD-a u SG Doboj.

Kolike god da su, funkioneri ih nisu zaradili, izričiti su socijalisti koji su jedini uzdržani o odluci. Opet kažu ispaštaju radnici.

„Što se tiče radnika mislim da su previše običnim radnicima smanjili plate, ali opet kažem sljedeće godine će im vjerovatno povećati, jer je parna. Što se tiče ovakve vlasti i funkcionera koji ovde ovaj grad mislim da trebaju radit na minimalcu“, naveo je Vedran Gligorić, odbornik SP u SG Doboj.

A parna godina je izborna, objašnjava Gligorić, a rast koji predviđa će se, izvjesno je, desiti. Ove godine budžet su projektovali prije Vladinog pravilnika, a viška para da mu se prilagode, nema. Zato to neće propustiti u narednoj budžetskoj godini. Najniža plata sada je oko 500 maraka, prosječna sa fakultetskom diplomom oko 900, a savjetnicčkei funkcionerske i dalje se broje hiljadama maraka.

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone