Slobodan Stojanović, dječak-žrtva ratnog zločina, dobiće spomenik

16:11, 13.08.2017.
Thumbnail

Beogradski likovni umjetnik, Mirko Mrkić, uradio je reljef dvanaestogodišnjeg dječaka Slobodana Stojanovića iz sela Donje Kamenice kod Zvornika, koji je izmasakriran početkom juna 1992. godine u svom dvorištu, kada se vratio po psa.

Tragedija Stojanovića inače je jedna od najstrašnijih srpskih rana iz rata devedesetih u BiH. Najmlađi Stojanović, Slobodan (12), izmakao je pažnji roditelja i krišom se vratio u svoje selo Kamenica. Vojnici Nasera Orića su već bili u njemu. Uhvatile su ga komšije.

Kako kaže Dragoljub Drago Mirković iz Bijeljine, vlasnik firme "Evro mermer", dugo se čekalo, dogovaralo i organizovalo da se Slobi podigne spomenik. Na kraju, on je odlučio da uradi obilježje dječaku u čast i za poruku čitavom svijetu.

Spomenik bi, kako kaže general Milomir Savčić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske, trebalo da bude završen do početka jeseni i biće postavljen u zvorničkom kraju, na mjestu koje će iz svakog ugla biti vidljivo ljudima i prolaznicima i onima koji tu borave.

Inicijativa za podizanje spomen-obilježja pokrenuta je prije skoro 10 godina, ali je bilo niz odlaganja zbog razloga koji nisu dostojni spomena.

Dragoljub Drago Marković je u Republici Srpskoj i Crnoj Gori uradio besplatno više od 500 spomenika palim borcima VRS i nekoliko stotina socijalno ugroženim ljudima.

ubica1

"Bogu hvala, sada je završetak spomenika samo tehničko pitanje, jer je BORS ispunila sve obaveze prema umjetniku koji je radio reljef, a ostalo je moja briga", kaže Mirković.

"Na spomeniku će biti isklesane misli velikih domaćih i svjetskih umova o djeci, njihovim sudbinama, našem odnosu prema njima i obavezi svijeta da čuva, ne samo njihove živote, već i prava i da im obezbijedi bezbrižno djetinjstvo", rekao je Mirković.

Inače, Albanka Eltefe Veseli (na fotografiji), jedan od ubica malog Slobodana, odnedavno čeka suđenje u zatvoru u Sarajevu. Dok sud ne kaže svoje, ostaje priča i nalaz sa obdukcije, da mu je ona nožem rasparala stomak, odsjekla uvo i pucala u njega iz blizine. Stojanovićeve komšije muslimani bili su publika.

Otac Slobodana, Ilija, kao i majka Desa, umrli su sredinom prošle decenije. U smrt ih je odvela tuga i nepravda što niko nije bio zvanično ni okrivljen za smrt njihovog djeteta.

(novosti.rs)