Skuplje takse dokumenata samo u Srpskoj, strani državljani iznenađeni

20:35, 17.06.2017.
Thumbnail

Državljanku Poljske, Evu Jaskolovsku Džombić, koja već 13 godina živi i radi u RS, dočekalo je neugodno iznenađenje kada je prije nekoliko dana na šalteru CIPS-a podnijela zahtjev za produženje lične karte za strance.

Umjesto dosadašnjih 50 maraka morala je da plati još toliko. Objašnjeno joj je da je u pitanju dodatna taksa. Kakva, i zašto se plaća - nije joj jasno.

"U CIPS-u kada sam došla, prvo u pošti sam uplatila adminsitrativnu taksu od 50 maraka, međutim na šalteru nisu mi zaprimili moj zahtjev tvrdeći da taksa je povećana na 100 maraka. Zamolila sam zakonski osnov povećanja, međutim nisam dobila nikakvu informaciju nego mi je rečeno tako i morate to uplatiti", rekla je Eva.

I tu nije bio kraj. U pošti su odbili da prime uplatnicu za dodatnih 50 maraka, jer nemaju obavještenje o tome da su se cijene povećale.

"Narednog dana zvala sam Odjeljenje za strance, MUP RS, zvala sam Ministarstvo bezbjednosti u Sarajevu. Niko nije imao obavještenje da su se cijene promijenile. Postoji Službeni glasnik BiH 32/17 gdje cijena ostaje 50 maraka. I jedina informacija koju sam dobila u MUP-u ovdje od pravnika je da je to neka dodatna cijena za sam dokument, za onaj komad plastike", rekla je Eva.

Jaskolovska se uvjerila da je u Federaciji cijena i dalje ista. U Policijskoj upravi Banjaluka objašnjavaju da su određene takse, jednostavno, poskupjele što potvrđuju i u Službi za poslove sa strancima.

Sve je uredila odluka Savjeta ministara iz januara ove godine. Zašto je poskupilo samo u Srpskoj, nema odgovora. Po toj istoj odluci, stranci, poput Eve, imaće dodatne izdatke za brojna dokumanta od kojih je cijena pojedinih skočila i za sto maraka.