Škola u problemu: Prepuna septička jama dovodi u pitanje održavnje nastave

Autor Tanja, ATV

Objavljeno: 20:32, 19.03.2017

Fekalije se izlivaju, a neprijatni mirisi šire, pa bi ljubinjski đaci mogli na “neplanirani” odmor, ako se uskoro ne pronađe rješenje za prepunu septičku jamu. Na nju su priključene osnovna i srednja škola, kao i fiskulturna sala, a direktori škola kažu da više ne znaju šta im je činiti.

“U zadnjih petnaest dana dva puta smo pozivali cisternu iz Trebinja, jer mi nemamo ovdje u lokalnoj zajednici takve namjene. Čak sam insistirao prošli put da dođe u nedjelju, jer kada sam obišao školu u subotu i upoznao se sa stanjem na mokrim čvorovima, bio sam u situaciji ili da pozovem cisternu da dođe u nedjelju ili da otkažem nastavu u ponedjeljak”, kaže Pero Sikimić, direktor OŠ “Sveti Sava” Ljubinje.

U dvije škole ide više od 400 učenika i sva je sreća da dosad nije bilo ozbiljnijih zdravstvenih problema. I đaci kažu da je vrijeme da se nešto preduzme.

“Za našu školu je veliki problem što nemamo kanalizaciju, ali čistačice odrzavaju higijenu i red”, kaže Milenko Mičeta, učenik devetog razreda.

Iz Ministarstva prosvjete obećali su pomoć oko priključka na kanalizacionu mrežu. Opština je trebalo da obezbijedi projektnu dokumentaciju, ali radovi, koji su prema najavama, trebali da budu okončani do proljeća, još nisu ni počeli. Iz nadležnog resora, zasad, samo pisani odgovor da su projekat dobili i da će nastojati da nađu rješenje. Lokalci tvrde da imaju i rezervni plan.

“Mi ako ne budemo ništa dobili od Ministarstva prosvjete moraćemo, to smo rekli, ovo ljeto Opština će se kreditno zadužiti da završimo taj projekat”, ističe Darko Krunić, načelnik opštine Ljubinje.

U međuvremenu, školska uprava zatražila je pomoć i od ambasade Japana u BiH. Kažu da ih je pomalo stid što su takav zahtjev morali da upute tehnoloski najrazvijenijoj zemlji svijeta, ali, šta je- tu je.

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone