Sjeverna Koreja objavila plan napada na Guam

Autor Tanja, ATV

Objavljeno: 14:52, 10.08.2017

Pjongjang je objavio detaljan plan o otvaranju vatre na područja oko američkog ostrva Guama u Pacifiku, što bi bio najprovokativniji potez Pjongjanga do sada.

Sjevernokorejski zvaničnici su upozorili da privode kraju operativni plan o lansiranju četiri balističke rakete srednjeg dometa Hvasong-12 u pravcu Guama.

Rakete bi bile lansirane preko teritorije Japana u vode oko Guama, malog ostrva sa 160.000 stanovnika, na kome se nalaze dvije velike američke vojne baze i 7.000 vojnika.

Plan koji podrazumijeva da balističke rakete udare u vodu na 30 ili 40 kilometara od Guama biće slijedeće nedjelje predstavljen lideru Sjeverne Koreje Kim Džong Unu, koji će donijeti odluku o daljim koracima.

Japan i Južna Koreja su izrazili zabrinutost i zaprijetili oštrim reakcijama, ako Sjeverna Koreja lansira rakete prema Guamu.

Za sada nije poznato da li bi Pjongjang rizikovao lansiranjem raketa tako blizu američke teritorije. Takav potez bi gotovo sigurno primorao SAD da presretnu rakete, što bi moglo da dovede do dalje eskalacije nasilja, piše agencija AP.

Sjeverna Koreja je u srijedu upozorila da bi mogla da ispali rakete u pravcu američkog ostrva Guam u Pacifiku, dok je predsjednik SAD Donald Tramp obećao vlastima u Pjongjangu da će se suočiti s “vatrom i bijesom”.

(Beta)

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone