Sjednica Tima za pripremu odbrane Zakona o Danu Republike Srpske

10:41, 08.03.2018.
Thumbnail

U Banjaluci će sutra biti održana prva sjednica Tima za pripremu odgovora i učešće u odbrani povodom zahtjeva deset delegata u Vijeću naroda Republike Srpske upućenog Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti Zakona o Danu Republike Srpske.

Predsjednik Narodne skupštine Srpske Nedeljko Čubrilović sjednicu je zakazao za 13.00 časova, saopšteno je iz parlamenta Srpske.

Odbor za ustavna pitanja Narodne skupštine Republike Srpske, kojim je predsjedavao Čubrilović, na sjednici održanoj 8. februara saglasio se o potrebi formiranja ovog tima.

Tim čine koordinator Tima Rajko Kuzmanović, koji je i predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, te Siniša Karan, Mile Dmičić, Željko Mirjanić, Darko Radić, Radomir Lukić, zatim narodni poslanici i članovi Odbora za ustavna pitanja Dragan Čavić, Nedeljko Glamočak i Perica Bundalo, ministri Anton Kasipović i Lejla Rešić, advokat Jovan Čizmović, istoričar Željko Vujadinović i sekretar Odobra za ustavna pitanja Dragana Marković.

Deset delegata Vijeća naroda Republike Srpske u zahtjevu podnesenom 25. januara zatražilo je od Ustavnog suda BiH da donese odluku da član Zakona o Danu Republike u kojem se navodi "Na osnovu potvrđene volje građana Republike Srpske, 9. januar se utvrđuje kao Dan Republike" nije u skladu sa Ustavom BiH.

Zahtjev je potpisalo osam članova Kluba Bošnjaka i dva člana Kluba Hrvata u Vijeću naroda Srpske.

(Srna)