SIPA uhapsila šest lica zbog ratnog zločina na području Čemernog

10:05, 19.12.2017.
Thumbnail

 Na području Kaknja i Ilijaša jutros su uhapšeni osumnjičeni za ratne zločine nad srpskim civilima - Teufik Turudić /57/ i Senad Sikira /58/ iz Kaknja, Mirsad /53/ i Nusret Bešlija /55/, te Hamdija Spahić /57/ iz Ilijaša i Mirzet Bešlija /49/ iz Sarajeva, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Hapšenje su izvršili pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH /SIPA/ po nalogu Tužilaštva BiH.

U saopštenju se navodi da je riječ o nekadašnjim pripadnicima Teritorijalne odbrane /TO/ i takozvane Armije BiH, osumnjičenima za ratni zločin nad najmanje 30 žrtava srpske nacionalnosti na području Ilijaša 10. juna 1992. godine.

Osumnjičeni su pod istragom da su u svojstvu komandanta i pripadnika struktura TO i takozvane Armije BiH iz Kaknja, Ilijaša i Breze 10. juna 1992. godine, učestvovali u napadu na selo Čemerno, opština Ilijaš, nastanjeno stanovništvom srpske nacionalnosti.

U tom napadu počinjen je ratni zločin u kojem je ubijeno oko 30 lica srpske nacionalnosti oba pola, među kojima je najmlađa žrtva imala 16, najstarija više od 80 godina. Ubijeno je i oko 10 žena.

Zločin u Čemernom predstavlja jedan od najtežih zločina nad žrtvama srpske nacionalnosti na području Ilijaša i okoline.

Osumnjičeni se terete za krivična djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika, organizovanje grupe ljudi i podstrekavanje na učinjenje krivičnih djela ratnih zločina, te protivpravno ubijanje i ranjavanje neprijatelja i povrede zakona ili običaja rata.

Osumnjičeni će biti privedeni postupajućem tužiocu, koji će ih ispitati, te nakon toga donijeti odluku o prijedlozima za mjere pritvora, mjere zabrane i ostalim aktivnostima u skladu sa zakonom.

(Srna)

(Srna)