SIPA podnijela krivičnu prijavu protiv Riste Marića

Autor Aleksandar Stijaković, ATV

Objavljeno: 16:07, 17.07.2017

Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) podnijela je Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv Riste Marića, generalnog direktora JP “Šume RS”. Pored Marića u prijavi se navodi još nekoliko imena, potvrđeno je “Novostima” iz izvora bliskog istrazi.

U Tužilaštvu BiH, kako saznaju “Novosti”, još nije odlučeno da li će prihvatiti ovaj predmet ili će biti ustupljen Okružnom tužilaštvu Istočno Sarajevo na dalje postupanje.

Prema nezvaničnim informacijama krivična prijava se odnosi na izvoz i prodaju drvnog sortimenta sa područja šumskih gazdinstava u Srpskoj.

Risto Marić, direktor preduzeća “Šume Srpske” kaže za “Novosti” da je direktor ovog preduzeća uvijek bio na očima svih onih koji misle da ne treba raditi onako kako se radi, a i dodaje da svi znaju dobro da su “Šume RS” meta svih političkih subjekata, pa nije nikakvo čudo što se pojavljuju i pritisci.

On kaže da s njim niko nije kontaktirao, ni iz SIPA, ni iz Tužilaštva BiH, a nema nijednog razloga.

– To nema veze sa životom, kako se pojavljuju optužbe od pojedinaca da sam išao od gazdinstva do gazdinstva i nešto intervenisao. Nisam upoznat ni sa kakvom istragom. Ukoliko me pozove Tužilaštvo BiH naravno da ću se odazvati jer nemam nijednog razloga da se ne odazovem. Evo pitam ja sve pa gdje sam ja to mogao staviti svoj potpis i da idem svjesno u krivično delo, kaže Marić.

On dalje dodaje da, prije svega, “Šume RS”, u poslednje dvije godine, koliko je na čelu ovog preduzeća, isto posluje pozitivno i izgleda da ovakvo poslovanje ne odgovara pojedincima.

– Sve što sam kao direktor ovog preduzeća započeo, zajedno sa Ministarstvom poljoprivrede i šumarstva RS, biće izgurano do kraja i to bez obzira na pritiske na mene ili bilo kog drugog, kaže Marić.

Na optužbe da postoje malverzacije oko drvoprerađivača i raspodela drvnog sortimenta Marić sve odbacuje i kaže da je najveći problem taj što je Vlada RS donijela odluku o raspodeli drvnog sortimenta na osnovu kriterija, a koji je ministarstvo predložilo Vladi, a ona isti usvojila.

– Ti kriterijumi su primjenjeni u stopostotnom obimu, i na osnovu komisije koja je radila raspodjelu za prvo polugodište ugovori su otišli ka gazdinstvima, a na koja ja ni na jedan lično nisam stavio potpis. Nisam želio da budem remetilački faktor kad je u pitanju raspodjela i kriterijumi koji su rekli kako to treba da izgleda u toj raspodeli. Nisam htio ništa da potpisujem dok se kriterijumi i raspodjela ne ustabile. Opet ponavljam da neću staviti svoj potpis, već ima faksimil na ugovore koji će biti potpisani od strane kupca i direktora gazdinstva, a ja ću potpisati poslednji u tom nizu, pojasnio je Marić.

Prema njegovim riječima, preuzeo je “Šume RS” 2015. u avgustu.

– Nasljedio sam dug od prethodnih direktora od 30,7 miliona maraka prema lokalnim zajednicama, dobavljačima i izvođačima radova. Prvu sam godinu završio sa 10 miliona dobiti, a prošlu sa pet miliona maraka dobiti. Očistili smo sve dugove prema lokalnim zajednicama i nemamo problema sa dobavljačima i drvoprerađivačima – poručio je Marić.

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone