Sin bivšeg visokog policijskog funkcionera reketirao Holivud

Autor Natasa Novakovic, ATV

Objavljeno: 13:07, 17.03.2017

Momčilo Đinović (26), koji je ojadio čuveni holivudski filmski studio za milione, sin je bivšeg visokog policijskog funkcionera!

Mladić, koji je uspio da navede čuveni “20th Century Fox” da mu uplati devet bitkoina čija je vrijednost 10.551 evra da ne bi prije svjetske premijere objavio na internetu film “Bos bejbi”, sin je Radoslava Đinovića koji je svojevremeno otišao u penziju sa mjesta načelnika Službe za borbu protiv terorizma i ekstremizma u MUP-u.

– Momčilo je živio sam. I živio je kako je htio. Nemojte ništa da me više pitate o njemu, na sastanku sam – kratko je rekao Radoslav za “Blic”.

holivud

Đinovića oni koji ga poznaju opisuju kao mladića koji voli noćni provod, kompjutere i kao pravog zaljubljenika u holivudske blokbastere, posebno ekranizacije stripova.

Momčila pak komšije u okolini SC “Tašmajdan”, gdje posljednjih godina iznajmljuje stan, znaju samo iz viđenja.

– Vlasnik taj stan nije dugo mogao da izda. Momka slabo ko zna. Živio je sam, tu i tamo mu je neko dolazio u goste – pričaju komšije.

Mladićevi poznanici, koji su šokirani hapšenjem, opet kažu da je i te kako društven i da je veliki ljubitelj stripova i filmova “Marvel”.

– On je poreklom iz Smedereva, u Beograd se doselio zbog studija. Jedno vreme živio je sa djevojkom i još nekim cimerima. I tada je obožavao “Marvela” i superheroje. Istetovirao ih je po cijelom tijelu, najveća koju ima je Supermen – priča Momčilov poznanik.

I Momčilove društvene mreže svjedoče koliko je opsjednut junacima stripova. On naime na svim profilima ima brojne citate iz stripova i logo “Marvela”, jednog od najpoznatijih izdavača stripova. Sem toga često kači citate iz holivudskih blokbastera i scene iz pojedinih hit filmova.

Poznanicima nije poznato ni kako mu je Đinović nabavio kopiju filma, ali ni kako je došao na ideju o ucjeni.

Đinović se naime bavi IT tehnologijama, a posljednje zaposlenje imao je 2013. kada je radio kao sistem administrator u jednoj građevinskoj firmi, gdje se zadržao svega tri mjeseca. Zaposleni u ovoj firmi kažu da je bio dobar drug, kao i da je mnogo volio da izlazi.

– Bio je fin i ljubazan mladić. Ne sjećam se kako je radio, ali pamtim ga po tome da je mnogo volio da izlazi i da se provodi – kaže za “Blic” jedan od zaposlenih.

On će danas biti priveden na saslušanje u Više javno tužilaštvo.

Đinovic je uhapšen u Beogradu u akciji pripadnika Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) MUP- Srbije i njemu je po nalogu tužioca za visokotehnološki kriminal određen policijski pritvor do 48 sati.

Na meti su mu se našle čuvena produkcijska kuća “20th Century Fox” i distributerska kompanija “MCF MegaCom Film”, koje je ucjenjivao filmom “Bos bejbi”, koji je producirao “Drimvorks” slavnog reditelja Stivena Spilberga.

spilberg

Đinović je u februaru pribavio još neobjavljenu kopiju filma. Mladi Beograđanin je potom mejlom stupio u kontakt sa obje kuće od kojih je tražio da mu se na bitkoin novčanik uplati ukupno 25 bitkoina. Poručio im je da će film javno objaviti na internetu prije svjetske premijere ako ne ispune njegov zahtjev.

Iako zvuči naivno, tržišna vrijednost ove transakcije je znatna – više od tri miliona dinara, odnosno oko 24.000 evra! Ucjenjivač je na ovaj način vjerovatno pokušao da sakrije svoj identitet, s obzirom na to da se uplate i isplate bitkoina na internetu mogu obavljati anonimno.

Holivudske kuće, čiji filmovi koštaju po više miliona dolara, a zarada nekoliko puta premašuje iznos uloženog novca, odlučile su da plate i ne rizikuju. Iako je dobio uplatu od devet bitkoina, što iznosi 1,3 miliona dinara, Đinović je tek nedjelju dana nakon ove uplate tražio i preostalih 16 bitkoina.

Kako je premijera filma bila zakazana tek za 31. mart, u strahu da se na tome neće zaustaviti odlučile su se ipak da slučaj prijave.

Animirano ostvarenje reditelja Toma Makgrata (“Madagaskar”) u kojem glas bebi-šefu pozajmuje čuveni holivudski glumac Alek Boldvin imaće premijeru 31. marta. Kako je Đinović došao do kopije čak dva mjeseca ranije, biće predmet istrage.

Stručnjak za terorizam

Đinovićev otac Radoslav proveo je cijeli radni vijek u srpskoj policiji. Bio je pomoćnik načelnika Uprave kriminalističke policije (UKP) u vrijeme kada je na njenom čelu bio Roboljub Milović, čiji je inače blizak prijatelj. Sa te funkcije prešao je na mesto načelnika Službe za borbu protiv terorizma i ekstremizma, jer je dobar dio karijere proveo na Kosovu i smatran je za stručnjaka u vezi sa dešavanjima u južnoj srpskoj pokrajini. Penzionisan je u ljeto 2015. godine.

(Blic)

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone