Šest terorista iz BiH na slobodi, za još dvojicom traga Interpol

Autor Tanja, ATV

Objavljeno: 19:38, 18.06.2017

Za dvojicom dvadesetosmogodišnjaka iz Doboja, osumnjičenima za terorizam, u potjeru se dao Interpol.

Crvene potjernice, karakteristične za najveće zločince, raspisane su za Aldinom Mahmutovićem i Salemom Hasićem, na osnovu zahtjeva pravosudnih organa BiH.

Ako ih i uhvate i isporuče, mogli bi da prođu kao šestorka koju je Sud BiH pravosnažno osudio na zatvorske kazne zbog ratovanja na strani “Islamske države” a koji su na slobodi.

Nije im određen pritvor niti im stižu pozivi za izdržavanje kazni. U Sudu BiH su uvjereni da su, zasad, izrečene mjere opreza – dovoljne.

“Izrečene su mjere zabrane uz privremeno oduzimanje putnih isprava. Tim mjerama ostvarena je svrha, s obzirom na to da su oni tokom cijelog postupka bili dostupni sudu”, rekli su iz Suda BiH.

Koliko je ovakva praksa dobra u slučaju presuđenih terorista, od nadležnih danas nismo mogli da saznamo. Ministar bezbjednosti nije odgovarao na pozive iako je vidio poruku koju smo mu poslali. Zato jeste Dušanka Majkić. Jedino se ona, od nekoliko parlamentaraca koje smo pozvali, javila.

“Vidimo da se na različitim svjetskim destinacijama pojavljuju ljudi koji vode porijeklo iz BiH a dovode se u vezu sa terorizmom. To pitanje se sve češće susreće i sve češće nailazimo na ćutanje ključnih afera koje bi trebale da vode računa o tome, dakle u ovoj zemlji, pravosuđe spava zimskim snom”, kaže Dušanka Majkić, poslanik SNSD-a u PS BiH.

Činjenica je da je na stranim ratištima, u redovima islamista, najmanje oko tristo državaljana Bosne i Hercegovine. Zato ne čudi da se mnogi pitaju da li su oni, i kolika, prijetnja i mogu li da ugroze bezbjednost kad se jednog dana vrate kući.

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone