Šest predstava uvršteno u Prvi festival monodrame

Autor Milan, ATV

Objavljeno: 14:14, 19.04.2017

U Prvi festival monodrame u okviru Teatar festa “Petar Kočić” u Banjaluci uvršteno je šest predstava iz BiH, Srbije i Crne Gore, od 20 koliko ih je stiglo na konkurs.

U okviru Festivala monodrame mladog glumca do 30 godina biće odigrane monodrame “Oprostite, molim Vas, mogu li da prođem?” autora Tijane Jovanović iz Banjaluke, “Svetozar T’reći” LJiljane Bralović, u izvođenju Ivana Perkovića iz “Nasteatra”, te predstava “Rod i dom” Safeta Sijarića, u dramatizaciji Hasana DŽafića, u izvođenju Irfana Kasumovića iz tuzlanskog Teatra “Kabare”.

Biće odigrane i monodrame “Bog da prosti”, prema motivima romana Dragoslava Mihailovića “Petrijin venac” u izvođenju Anite Stojadinović iz Beograda, “Kosovo, o, čudesa Božjih sudbina”, u izvođenju Đurđe Vukašinović i režiji Belinde Božičković iz Teatra “Mačak” Banjaluka, kao i predstava “Suvišan čovek”, autora Stevana Šerbedžije iz Trebinja, prema motivima “Zapisa iz podzemlja” Fjodora Mihailoviča Dostojevskog.

Selektor Festivala monodrame mladog glumca LJiljana Čekić ocijenila je da će ovaj festival doprinijeti da Teatar fest “Petar Kočić” dobije značajnu komponentu, u kojoj aktivno promoviše glumačku umjetnost mladih diplomaca.

Čekićeva je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekla da je monodrama scenska forma koja od pojedinca zahtijeva najkompleksniji i najteži umjetnički angažman, kao i virtuozno poznavanje glumačke vještine.

“Monodrama se posljednjih godina javlja kao učestalo scensko ostvarenje među umjetnicima najmlađih generacija. Nerijetko je u pitanju završni rad na osnovnim i master studijama glume u kojima ovi mladi umjetnici pokazuju scensko znanje koje su usvajali tokom godina studiranja”, navela je Čekićeva.

Direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske ranije je rekao Srni da je cilj održavanja Festivala monodrame mladog glumca afirmisanje scenskog stvaralaštva mladih umjetnika.

“Želimo podstaći stvaralaštvo monodrame kod najmlađih glumaca, jer je to način da skrenemo pažnju na mlade glumce koji nemaju stalni angažman, ali i da monodramu, kao poseban pozorišni izraz, približimo publici”, rekao je Novaković.

Na ovogodišnjem Teatar festu “Petar Kočić”, koji će biti održan od 17. do 24. maja, biće prikazano sedam predstava pozorišta iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije i Republike Srpske.

(Srna)

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone