Šešić (SDS): Ministarstvo zastrašuje građane pričom o skupljoj struji

15:22, 19.06.2017.
Thumbnail

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Davor Šešić smatra da su apsurdne tvrdnje Ministarstva industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske da je koncesiona naknada umanjena jer bi projekti bili neisplativi sa postojećom naknadom.

Šešić tvrdi da je EFT Stanari prvobitnim koncesionim ugovorom pristao da posluje po visini koncesione naknade od 3,6 odsto od ostvarenog prihoda.

"Ostaje činjenica da je Budžet Republike Srpske ostao bez značajnih sredstava očekivanih iz Termoelektrane Stanari umanjenjem koncesione naknade, uzrokovane izmjenama Pravilnika o visini koncesione naknade, upravo u godini ulaska TE Stanari u rad", rekao je Šešić.

On je ocijenio da je priča iz Ministarstva o povećanju cijene električne energije sa postojećom naknadom zastrašivanje građana Republike Srpske, te napomenuo da je prije godinu dana struja poskupjela za 10 odsto, saopšteno je iz SDS-a.

Šešić tvrdi da se na djelima vidi o kome brine Vlada Srpske i da to nije, kako kaže, običan narod, već isključivo imućniji sloj stanovništva.

On navodi da u izjavi stručnog savjetnika u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva Slavice Bogdanović nije odgovoreno na pitanje da li je Republika Srpska dala garancije na plaćanje kredita za izgradnju TE "Stanari".

"Uzimamo za pravo da izbjegavanje ikakvog odgovora daje više nego jasan odgovor. Da li su date garancije i da li je to urađeno mimo zakona bez odluke Narodne skupštine Republike Srpske? Još jednom zahtijevamo od Vlade da objelodani sve ugovore i anekse ugovora, koje je potpisala u vezi sa izgradnjom TE 'Stanari'", istakao je Šešić.

Prema njegovom mišljenju, Bogdanovićeva nije demantovala ništa što je Šešić rekao juče na konferenciji za novinare, a da na pojedina pitanja nije dala ni odgovore.

(Srna)