Sedam miliona KM za proširenje Aerodroma Banjaluka

Autor Tanja, ATV

Objavljeno: 17:29, 29.01.2017

Prema Investicionom programu koji je usvojila Skupština akcionara, Aerodromu Banjaluka je odobren zajam od sedam miliona KM kod Investiciono-razvojne banke Republike Srpske (IRB RS).

Ulaganja po osnovu Investicionog programa će biti realizovana tokom 2017. potvrdio je direktor preduzeća Aerodromi Republike Srpske Aerodrom Banjaluka Miroslav Janjić.

To podrazumijeva izgradnju savremenog kargo skladišta okvirne bruto građevinske površine planiranog objekta 1.300 m², a skladište obuhvata prostore namjenjene za robu koje zahtjevaju posebne sanitarno higijenske uslove te prostore za univerzalnu robu, odnosno onu koja ne zahtjeva poseban tretman.

“Ulaganja će biti usmjerena i na proširenje aerodromske zgrade, putničkog terminala s dodatnih 354 m² (proširenje dolaznog gejta, povećanje kapaciteta sanitarnih čvorova, povećanje broja kancelarija,) te nabavku aerodromske opreme, sistem za osvjetljavanje i obilježavanje poletno-sletne staze, spojnica, stajanke i tehničke platforme, vertikalni kargo utovarivač, kargomanipulativnu opremu”, istakao je Janjić.

Ta ulaganja u infrastrukturu i opremu podižu standarde pružanja usluga u vazduhoplovstvu na značajno viši nivo.

“To nam otvara nove mogućnosti u razvoju kargo i putničkog saobraćaja. Željeli bismo da se pozicioniramo kao značajan kargo centar u regionu i šire”, dodao je Janjić.

Mišljenja je da postoji realna osnova za takve pretpostavke prvenstveno zbog dobre strateške pozicije Aerodroma Banjaluka.

“Mi smo otvoreni za sve vrste saradnje pa tako i s “lov cost” kompanijama, iako naše oprijedeljenje jeste razvoj “tradicionalnog” redovnog linijskog putničkog saobraćaja i robnog, odnosno kargo saobraćaja”, kaže Janjić.

Sa Aerodroma Banjaluka saobraća let Beograd – Banjaluka – Beograd tri puta sedmično, a prevoznik je “Air Serbia”. U 2016. ostvareno je 1.480 letova, a prevezeno je 21.316 putnika.

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone