SDS: Od Livnea u Izraelu više štete nego koristi za RS

Autor Tanja, ATV

Objavljeno: 18:43, 21.04.2017

SDS traži od Vlade Republike Srpske da javnosti objasni kakve je koristi Republika Srpska imala u protekle tri godine od djelovanja “takozvanog Predstavništva Republike Srpske” u Izraelu, koje je nezakonito nakon svog zatvaranja uzelo više od milion KM građanima Republike Srpske.

“Iznoseći podatke da Predstavništvo Republike Srpske u Izraealu postoji u skladu sa izraelskim zakonima i da se radi o privrednom društvu, Milorad Dodik se još više upetljao u svoju mrežu laži koju je godinama pleo sa Arieom Livneom, takozvanim šefom Predstavništva”, navodi se u saopštenju SDS-a.

SDS dalje navodi da se predstavništva Republike Srpske u inostranstvu osnivaju uredbom o uslovima za formiranje i rad predstavništava Republike Srpske u inostranstvu, koju donosi Vlada Republike Srpske.

“Tim uredbama je određeno da predstavništva predstavljaju neprofitne organizacije koje osniva Vlada Republike Srpske”, ističu u SDS-u.

S obzirom na dopis Ministarstva inostranih poslova Izraela u kome se kaže da je Predstavništvo Republike Srpske u Jerusalimu zatvoreno 31. decembra 2013. godine, SDS pita Vladu Republike Srpske po kom pravnom osnovu je tokom protekle tri godine isplaćeno više od milion KM privrednom društvu koje vodi Arie Livne, a koje se i dalje predstavlja kao zvanično predstavništvo Republike Srpske.

“Očigledno je da je Vlada Republike Srpske nezakonito prebacivala sredstva građana privatnoj firmi u Izraelu koju vodi Arie Livne”, navodi se u saopštenju SDS-a.

SDS izražava sumnju u diplomatsku korist koju je Republika Srpska mogla imati i koju ima od Ariea Livnea, s obzirom na dopis ambasadora Izraela u BiH Boaza Rodkina u kome zahtjeva da Arie Livne ne prisustvuje Danu sjećanja na žrtve ustaškog zločina u koncentracionom logoru Jasenovac i Donja Gradina, dodaje se u saopštenju.

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone