SDS dopunio krivičnu prijavu protiv direktora RTRS-a

13:11, 20.09.2017.
Thumbnail

Srpska demokratska stranka /SDS/ uputila je danas Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka dopunu krivične prijave protiv generalnog direktora Radio-televizije Republike Srpske /RTRS/ Draška Milinovića zbog, kako navode, zloupotrebe službenog položaja.

"Iz izvještaja Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske vidljivo je da je Milinović, mimo Programa javnih investicija Srpske za 2016-2018. godinu, izdvojio sredstva za projekat `Opremanje Radio-televizije Republike Srpske` u iznosu od pet miliona KM", navodi se u saopštenju SDS-a.

U SDS-u smatraju da je Milinović realokacijom finansijskih sredstava, mimo odobrenog budžeta za javne investicije, izvršio krivično djelo zloupotrebe službenog položaja.

Iz SDS-a je saopšteno da se ova stranka na dopunu već ranije podnesene krivične prijave odlučila zbog osnovane sumnje da Milinović nije izvršio pravdanje utrošenih sredstava u iznosu od pet miliona KM za projekat "Opremanje Radio-televizije Republike Srpske", čime je počinio produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja.

SDS očekuje od nadležnog tužilaštva da ispita dostavljene navode i da razmotri navode iz revizorskog izvješaja nedavno smijenjenog revizora Duška Šnjegote.

U SDS-u navode da je "posebno simptomatična činjenica da je Šnjegota podnio ostavku na mjesto glavnog revizora samo nekoliko dana nakon što su mediji prenijeli informaciju da trpi javne pritiske zbog navoda iz revizorskog izvještaja".

"Da li je i Milinović prijetio Šnjegoti zbog kritika na račun poslovanja RTRS-a na sastanku u jednom banjalučkom ugostiteljskom objektu krajem avgusta, o kome su mediji takođe pisali, ostaje da se vidi i da nadležno tužilaštvo ispita", navodi se u saopštenju SDS-a.

Milinović:  Projekat opremanja RTRS-a  izvršen u skladu sa zakonom

Generalni direktor RTRS-a Draško Milinović rekao je da je projekat opremanja ove medijske kuće izvršen u skladu sa zakonom i poštujući sve propisane procedure.

Milinović je naglasio da se dokazi za ovu tvrdnju mogu pronaći u Ministarstvu saobraćaja i veza i Ministarstvu finansija Republike Srpske.

On je rekao da o tome šta je cilj dopune krivične prijave, koju je protiv njega danas podnio SDS, najbolje svjedoči činjenica da generalni direktor RTRS niti ima nadležnost, niti može da utiče, a kamoli da izvrši realokaciju finansijskih sredstava iz Programa javnih investicija Republike Srpske.

"Pozivam nadležno tužilaštvo da što prije preuzme dokumentaciju i o prikupljenim saznanjima obavijesti javnost", ističe Milinović i dodaje da SDS namjerno dezinformiše javnost jer i sami znaju kakve su procedure u vezi sa Programom javnih investicija u Srpskoj.

(Srna)