SDA: Obilježavanje Dana RS "grubo kršenje Ustava BiH"

13:42, 10.01.2018.
Thumbnail

Stranka demokratske akcije /SDA/ smatra da obilježavanje 9. januara kao Dana Republike Srpske predstavlja "grubo kršenje Ustava BiH" i da je to "direktan atak na suverenitet BiH i vladavinu prava".

Uz ocjenu da su odgovorna lica u institucijama BiH i entiteta koja su u tome učestvovala ušla u sferu, kako kažu, izvršenja krivičnog djela, iz ove stranke traže od Tužilaštva BiH da ovaj slučaj analizira i da odlučno preduzme odgovarajuće mjere.

"Izjave zvaničnika o statusu Republike Srpske kao države predstavljaju direktan atak na Dejtonski mirovni sporazum. Republika Srpska nikada nije bila država i nikada to neće biti. Ona može biti samo multietnički entitet u sastavu države BiH u kojem se moraju osigurati konstitutivnost i ravnopravnost naroda, ljudska prava i jednakost za građane koji u njoj žive", navodi se u saopštenju SDA.

Iz ove stranke traže odgovor od zvaničnih institucija Srbije, kao jedne od potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma, u čije ime je na tom skupu govorio bivši predsjednik Srbije.

"Zvaničnici Srbije i Republike Srpske moraju biti svjesni da podrivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma dovode u pitanje postojanje entiteta Republika Srpske, jer ako prestane važiti Dejtonski sporazum prvo što će prestati da postoji su entiteti koji su nastali u Dejtonu", smatraju u SDA.

Iz SDA poručuju i da je napad na mirovni sporazum - napad na mir u regionu.

(Srna)