Scenario kao u slučaju “Orić”: Mahmuljin na slobodi!

Autor Tanja, ATV

Objavljeno: 19:29, 09.12.2015

Sakib Mahmuljin se nije dugo zadržao u zgradi Tužilastva BiH. Pušten je na slobodu, jer je sud odbio prijedlog za određivanje jednomjesečnog pritvora.

Prethodno je održano ročište, kada se ratni komandat Armije RBiH, osumnjičen za brojne zločine nad Srbima, prvi put i našao u sudnici. Kaže da se ne osjeća odgovornim za zvjerska ubistva srpskih vojnika u Vozući. Odbrana nije poricala navode o zločinima, ali se pozivaju na krivični zakon, pa su i prije odluke tražili puštanje.

“Mislim da je krucijalna stvar da je gospodin Mahmuljin osumnjičen za zločin, tačnije za djelo koje nije postojalo u vrijeme izvršenja krivičnog djela, ako ćemo poštovati principe zakonitosti, onda treba da ide kući”, rekao je Fahrudin Ibrišimović, advokat Sakiba Mahmuljina.

Tužilaštvo je zatražilo pritvor zbog opasnosti od bjekstva, ali i mogućeg uticaja na svjedoke. Poručuju da imaju jake dokaze da je Mahmuljin odgovoran za brojna ubistva srpskih vojnika, ali i za komandu odgovornost za zvjerske likvidacije koje su počinili pripadnici jedinice “EL Mudžahid”. I to su još jednom ponovili u sudnici.

“Osumnjičenom Mahmuljinu se na teret stavlja komanda odgovornost za krivična djela ratnog zločina počinjenja u toku 1995. godine počinjena od strane njemu podređenih pripadnika jedinice odreda “EL Mudžahid”. Ta komandna odgovornost je propisana u odredbi član 86 i 87 dopunskog protokola ženevske kovencije”, rekao je Sedin Idrizović, tužilac Tužilaštva BiH.

I prije puštanja na slobodu ratnog komandata armije RBiH iz Republike Srpke su poručili da u ovom slučaju od najviših pravosudnih insitucija ne očekuju mnogo.

“Šteta je što Mahmuljin i njemu slični već odavno nisu odgovarali za zločine”, poručuje Staša Košarac poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH.

“Odmah da vam kažem neki moj lični stav je da nisam pretjerano optimista da će se tu nešto desiti značajno. Ja mislim da postoje brojna lica povezana u tom slučaju, koja bi isto tako trebalo da odgovoraju, ali obavljaju značajne funkcije u institucijama BiH i da imaju zaštitu i političkih stranaka i insiticija i vrlo dobre odnose sa Tužilastvom BiH”, rekao je Košarac.

Odmah nakon privođena Sakiba Mahmuljina podršku mu je dala SDA, ali u toj partiji o tome danas nisu htjeli da govore. I ovoga puta ponavlja se isti scenario kao onaj u slučaju Orić koji je takođe priveden, ali je nakon velikog pritiska iz Federacije, pušten da se brani sa slobode. I Mahmuljin je dobio tu priliku, ako uopšte u ovom slučaju za razliku od slučaja Orić i bude bilo optužnice.

Pogledajte prilog iz Centralnih ATV vijesti!

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone