Sberbank u pregovorima sa “Agokorom”

Autor Aleksandar Stijaković, ATV

Objavljeno: 8:15, 17.03.2018

Iako su iznenađenja uvijek moguća, najava Fabrisa Peruška, vanrednog povjerenika “Agrokora”, nakon sastanka s Udruženjem dobavljača da se potpisivanje sporazuma sa Sberbankom može očekivati sljedeće sedmice, govori kako nagodba povjerilaca postaje već opipljiva realnost.

U tom sporazumu glavne odredbe bi bile te da će vanredna uprava odustati od osporavanja 1,1 milijarde evra potraživanja koja Sberbank ima prema “Agrokoru”, dok će ruska firma odustati od tužbi koje je pokrenula protiv postupka “lex Agrokor”. Na taj način Sberbank bi mogao formalno ući u stalno vijeće povjerilaca koje će biti osnovano najkasnije do kraja maja, a jedan od glavnih razloga zbog kojih je ruska banka pristala na takav razvoj događaja jeste to što će se u sklopu nagodbe ipak, prema svemu sudeći, prihvatiti model namirenja povjerilaca putem takozvanog Entity priority modela (EPM).

To je model koji je krajem decembra predstavio Ante Ramljak, bivši vanredni povjerenik. Ali, protiv tog modela bili su dobavljači, koji su tvrdili da takav sistem namirenja povjerilaca ne pogoduje njima, nego finansijskim povjeriocima. Naime, model se temelji na tome da povjeioci pojedinačno naplaćuju od pojedinih preduzeća “Agrokora” u skladu s kvalitetom svojih potraživanja, dok su dobavljači zastupali stav da se nagodba treba sprovesti na nivou “Agrokora” nakon što se odredi koliko će pripasti pojedinoj grupi povjerilaca.

Pritom je i sudija Trgovačkog suda Nevenka Siladi Rstić naginjala stavovima dobavljača, ali se sve počelo mijenjati već kada je Ramljak dogovorio sa dobavljačima da im se isplati cijeli granični dug, dijelom s odgodom, što bi značilo da će se dobavljači za robu i usluge ukupno naplatiti u iznosu od 82 odsto.

Tome se posebno protivio Sberbank, ali je pozitivnu ulogu, sklonu dobavljačima u ovom slučaju, odigrao “Knighthead Capital Management”, te su finansijski dobavljači većinom podržali taj prijedlog, a kao kompenzaciju će dobiti Entity priority model namirenja. Uz sve to treba reći da je Sberbank, iako je tužio proces “lex Agrokor” gdje god je stigao, stalno bio i te kako aktivan u radu privremenog vijeća povjerilaca. Stoga, ako se povjerioci većinom dogovore da pristaju na EPM, tada će vjerovatno i sudija uvažiti sporazum povjerilaca.

(Jutarnji.hr)

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone