Savjet ministara (ne)će doživjeti sudbinu parlamentarne većine?

20:25, 12.05.2017.
Thumbnail

Većina i manjina plus akcize - glavna su tema i u Sarajevu. Dok predsjedavajući Savjeta ministara tvrdi da za sporni set zakona ima novi plan, lider Stranke demokratske akcije priznaje da se u Parlamentu BiH ne zna ko kako glasa.

Savjet ministara BiH neće doživjeti sudbinu parlamentarne većine, ubijeđen je predsjedavajući Denis Zvizdić, ali i njegovi zamjenici Mirko Sarović i Vjekoslav Bevanda.

Druga godišnjica rada bila je prilika da ministri sumiraju rezultate. Pohvalili su se da je broj zaposlenih svakim danom sve veći, industrijska proizvodnja raste, a BiH je, kaže Zvizdić, zabilježila rekordan izvoz od milijardu maraka. Jedini problem je, čini se, kako povećati akcize na gorivo. Brojni pokušaji su propali, ali biće ih još.

"Ja nisam čuo nijedan valjan argument zašto bi građani imali štete od akciza, ali vidjećemo kako i na koji način to možemo da vratimo, razmislićemo", rekao je Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjet ministara BiH.

Iako ne bi potpisao sve što kaže Zvizdić, makar ne što se tiče akciza, Mirko Šarović vjeruje da će Savjet ministara istrajati do kraja mandata. Odnose ne bi trebalo da naruše ni neki novi razgovori o akcizama. Savez za promjene, kaže Šarović, što se tiče seta zakona, ostaje pri ranijim stavovima.

"Spreman sam da na tome radim kako bismo pokušali da nađemo jednu vrstu ravnoteže i modela koji će obezbijediti razvoj infrastukture, ali i da teret akciza ne podnesu oni koji su najranjiviji. Vidjećemo da li ćemo u tome uspjeti", rekao je Mirko Šarović, zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.

Najveć izazov, po svemu sudeći, za Savjet ministara postaje kako obezbijediti većinu za zakone koje usvajaju. Na primjeru akciza pokazalo se da većina ne postoji, a nije realno očekivati da se stanje u bh. parlamentu ne odrazi na rad izvršne vlasti.

"Ja vam nisam mađionicar, ni prognostičar, tu se samo mogu brojke držati i vidi se da se parlamentarna većina formira od slučaja do slučaja, od interesa do interesa", kaže Vjekoslav Bevanda, zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.

A da većina postoji samo od tačke do tačke, jasno je i lideru SDA. Nakon što su ga napustila tri poslanika, najavljuje da bi vlast trebalo da se okrene manjim strankama. Izetbegoviću nije drago što zakon o akcizama nije usvojen, pa se obrušio na one koji su ga oborili.

"Ne možete vi u zemlji sa ovakvim cestama uvesti investitore ili turiste, to je jasna stvar. Evo, ja ih pozivam da još jednom mućnu glavom, da postanu odgovorniji prema zemlji, makar prema toj omladini o kojoj govore", rekao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

Oglasio se i šef delegacije Evropske unije u BiH. Lars Gunar Vigemark poručuje da poštuje odluke bh. parlamenta, ali ne misli da je dobro što zakon o povećanju akciza nije usvojen.