Savez za promjene i Klub "Sloboda" protiv Eko toplane

19:55, 10.03.2018.
Thumbnail

Savez za promjene i klub odbornika "Sloboda" u banjalučkoj skupštini podnijeće inicijativu Ustavnom sudu i Skupštini grada da poništi odluku o proizvodnji i isporuci grijanja Eko toplane.

Opozicione partije smatraju da je projekat netransparentan i da, na kraju, ispaštaju građani slabijim, a skupljim grijanjem.

Dok gradonačelnik odgovara da to nije tačno, iz Slobode pozivaju građane da ne plaćaju račune.

"Građani u ovoj situaciji nisu upoznati ni sa čim. Nisu pitani kada su donesene odluke, kako i na koji način će biti rješavan generalno sistem. I ko će se, i zašto se forsira profit, a ne jedno pozitivno poslovanje", kaže Budimir Balaban, Klub odbornika "Sloboda".

"Sav proces rađen je maksimalno transparentno, na bazi prethodnih studija, uz procjenu i evropske banke za procjenu i ravoj, i uz donošenje odluka u Skupštini Grada tokom čitave godine, u svakoj stepenici. Dobro je da se pokrenu postupci pred Ustavnim sudom i da se skinu sve ove priče sa dnevnog reda. Vidio sam tu inicijativu. Ona je vrlo nestručno urađena. Ali neka Ustavni sud ocijeni", izjavio je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Oni koji su nezadovoljni gradskim grijanjem i radom nove toplane organizovali su okrugli sto u Banjaluci i donijeli zaključke u kojima podržavaju tužbe protiv Toplane i poručuju građanima da ne postoji pravni osnov za plaćanje računa Eko toplane.

Direktor odgovara da rade u punom kapacitetu od početka februara i da su sve građane o tome i obavijestili. "Grijemo 24 sata dnevno", kaže Borko Torbica.

"Od prvog februara Eko toplane u punom kapacitetu i kadrovskom, i tehničkom, rade uslugu isporuke toplotne energije gradu. Naravno, tu isporuku radimo već mjesec i po dana i očekujemo plaćanje te isporuke koju smo već poslali građanima", kađe Borko Torbica, direktor Eko toplane Banjaluka.

Iz Toplane poručuju da je sve transparentno i da ih građani uvijek mogu pozvati i dobiti sve informacije.