Savanović: Novac za nabavku ortopedskih pomagala će dati resorno ministarstvo

13:01, 19.06.2017.
Thumbnail

Ratni vojni invalidi Republike Srpske dobijaće novac za nabavku ortopedskih pomagala u njihovoj vrijednosti od resornog ministarstva, umjesto posredstvom Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, kako je to ranije rađeno, rekao je ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović.

"Na ovaj način želimo da izađemo u susret ratnim vojnim invalidima. U narednom periodu moramo izmijeniti određenu zakonsku regulativu koja je to definisala", izjavio je Savanović novinarima u Banjaluci nakon sastanka sa ratnim vojnim invalidima.

On je rekao da će Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Fond zdravstvenog osiguranja Srpske koordinisano raditi kako bi što je moguće brže uputili u proceduru izmjene članova zakona koji ovo definišu.

"Problem procedura moguće je riješiti do kraja ove godine, a nakon toga u budžetu planiraćemo sredstva za ove namjene", istakao je Savanović.

Savanović je naglasio da će ratni vojni invalidi dobijati novac za nabavku ortopedskih pomagala, kao i da je cilj da ta pomagala budu što kvalitetnija.

Direktor Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske Dejan Kusturić rekao je novinarima da će Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske u narednih mjesec dana izmijeniti pravilnik o banjskom liječenju, kako bi ona prava koja imaju ratni vojni invalidi prioritetno bila rješavana.

"Zahtjevi ratnih vojnih invalida su opravdani, ali se neke stvari ne mogu rješavati bez dinamike, rokova, sprovođenja izmjena zakona", dodao je Kusturić.

U zgradi Fonda zdravstvenog osiguranja Srpske u Banjaluci danas je održan sastanak ministra Savanovića, ministra zdravlja i socijalne zaštite Dragana Bogdanića i direktora Fonda Dejana Kusturića sa predstavnicima ratnih vojnih invalida.

Ratni vojni invalidi i amputirci danas su ispred zgrade Fonda zdravstvenog osiguranja u Banjaluci vratili ortopedska i medicinska pomagala, izražavajući nezadovoljstvo zbog procedura za nabavku pomagala i prava na banjsko liječenje.

(Srna)