Saslušana dvojica Srba: "Izvinjavamo se porodici nastradalog, ali mi nismo ubice"!

07:53, 17.07.2017.
Thumbnail

"Izvinjavamo se porodici nastradalog, američkom narodu i grčkoj državi, ali mi nismo ubice", izjavila su dvojica srpskih mladića koji su uhapšeni na Zakintosu zbog brutalnog premlaćivanja američkog studenta Bakarija Hendersona, pišu grčki mediji.

Grčki list "Real news" navodi detalje saslušanja dvojice uhapšenih Srba, koji su zadržani u pritvoru. Ne navodeći njihova imena, list navodi da se radi o mladićima starim oko 18 godina.

"Došli smo u Grčku na odmor, a ne da bilo koga ubijemo. Izvinjavamo se porodici ubijenog Hendersona, ali nismo imali namjeru nikoga da ubijemo. Zbog dva udarca smo sada optuženi za ubistvo. Jednostavno smo se našli na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme. Potpuno smo slomljeni", izjavila su dvojica uhapšenih Srba, koji su i poslije saslušanja zadržani u pritvoru.

List zatim navodi izjavu jednog od dvojice mladića, datu sudiji na saslušanju.

"Tu noć sam bio u klubu. Zabavljao sam se sa prijateljima. U jednom trenutku vidio sam da je nastao haos. Vidio sam krv, slomljena stakla. Pomislio sam da se nešto loše desilo mojim prijateljima, ili društvu koje je preko iste agencije došlo sa nama na Zakintos. Krenuo sam prema izlazu iz bara, a zatim na glavni put. Tada sam vidio mladića koji trči i mnogo mladića koji jure za njim. Neko je viknuo: "To je on. Zaustavi ga". Pomislio sam da je on napadač, da je on napravio haos u baru. Pritrčao sam mu i dva puta ga udario. Jednom u vrat, jednom u leđa", izjavio je ovaj mladić.

Na saslušanju je objasnio da je samo htio da Hendersona spriječi da pobjegne.

"Mislio da je on kriv za incident u baru", rekao je mladić. Grčki list dalje navodi da su namjeru da Hendersona spriječe u bekstvu, kako tvrde imala dvojica srpskih mladića, koja su i uputila izvinjenje njegovoj porodici.

"Umiješali smo se u tuču i završili u zatvoru. Samo smo htjeli da spriječimo da ne pobjegne. Ta dva udarca su se desila u nekoliko sekundi, i nisu bili smrtonosni. Razumijemo našu odgovornost, ali sigurno da nismo ubice. Nismo imali namjeru nikoga da ubijemo", izjavila su dvojica mladića, koji su naveli i da su sigurni da će u Grčkoj imati fer suđenje.

Prema navodima grčkog lista, ova dvojica momaka su u septembru trebalo da krenu na studije, treniraju fudbal, i imali su organizovan "transfer" za jedan tim iz Austrije. Grčki "Real news" u današnjem izdanju ponovio je i izjavu srpske hostese, koja se ni kriva ni dužna našla u centru incidenta.

"Srbin koji se zabavljao sa nama me je u jednom momentu pitao:" Ovde je toliko Srba, zašto pričaš sa crncem?" Ignorisala sam ga, ali mu je Bakari nešto rekao. Ne sjećam se šta. Onda mu je Srbin udario šamar, a Bakari je uzvratio flašom piva i udario ga. Par sekundi kasnije sam sa trojicom Amerikanaca izašla napolje, a onda je 30-tak Srba krenulo da juri Hendersona… Pet minuta kasnije sam došla do njih. Henderson je ležao na ulici, bez svijesti", ispričala je djevojka.

Zbog ubistva Hendersona, u pritvoru su petorica Srba, jedan Bošnjak sa britanskim pasošem, koji je radio kao obezbjeđenje kluba i barmen, državljanin Grčke.

Suđenje za ubistvo biće vođeno u grčkom gradu Patrija, gdje su već prebačani svi osumnjičeni, a moguće je da sljedeće nedelje budu raspoređeni u druge zatvore po Grčkoj. Mlađi punoljetni osumnjičeni, među kojima je i Miloš Ilić (18) biće prebačeni u zatvor za maloljetnike pored Atine.

Za sada nije poznato kada će suđenje početi, a prema grčkim zakonima rok je 18 mjeseci od hapšenja. Roditelji uhapšenih od grčkih advokata dobili su uvjerenja da bi suđenje moglo da počne već u novembru.

Advokat Zora Dobričanin Nikodinović koja brani Ilića i posljednjeg uhapšenog Dušana Rankovića, a koja je zbog ovog slučaja otputovala u Grčku kaže da redovno posjećuje svoje klijente, i da nema nikakvih problema što se tiče odobrenja grčkih vlasti razgovara sa njima.

"Posljednjem saslušanom Rankoviću je određen pritvor sa rokom žalbe od pet dana", kaže advokat Dobričanin.

Ranković je mladić koji je prvi za stolom "Barcoda" udario Hendersona, nakon čega ga je Amerikanac udario flašom piva po glavi.

Na saslušanju, Ranković je izjavio da je svađa izbila jer su Amerikanac i hostesa Danica htjeli da zauzmu sto za kojim je on već sjedio, i da on nije prvi udario Hendersona, već da ga je Amerikanac, koji se prethodno mrštio na njega i psovao, udario lijevom podlakticom, što je i izazvalo njegovu reakciju.

Ranković je inače uhapšen posljednji, četiri dana nakon ubistva. Policija ga je identifikovala na osnovu snimaka nadzornih kamera, i pronašla u hotelskoj sobi u kojoj je bio smješten.

Advokat Dobričanin kaže da je Ranković odmah poslije hapšenja tražio pregled kod ljekara zbog udarca flašom u glavu, ali da mu je posjeta ljekaru odobrena tek sutra.

(Blic)