Šarović: U ovoj godini BiH može da izveze od sedam do osam tona mesa

Autor Milan, ATV

Objavljeno: 11:10, 09.02.2018

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Mirko Šarović uvjeren je da BiH u ovoj godini može da ostvari izvoz od 7.000 do 8.000 tona mesa, jer je to sada njen realni kapacitet.

Prema njegovim procjenama, ako bi bio nastavljen kontinuitet, BiH bi, vjerovatno, mogla da plasira i 10.000 do 15.000 tona mesa.

Iznoseći podatke o spoljnotrgovinskoj razmjeni BiH sa svijetom u prošloj godini, Šarović je naveo da je BiH, osim izvoza u Tursku, 2017. godine ostvarila odličan izvoz stoke u Liban morskim putem, dodajući da je to aranžman koji će biti nastavljen i u ovoj godini.

On tvrdi da izvoz mesa u Tursku prošle godine nije bio smanjen zato što je ta zemlja stavila “rampu”, nego zbog nesposobnosti izvoznika iz BiH da ostvare potrebne rezultate.

“Trenutno imamo dva izvoznika koja je odabrala Turska, ali se jedan od njih nije na vrijeme osposobio da preuzme sve količine mesa. Vjerujem da će se jedan od dva izvoznika brzo osposobiti i početi da otkupljuje grla i da ih izvozi u Tursku”, rekao je Šarović.

Prema njegovim riječima, do zastoja izvoza mesa u Tursku u decembru došlo je zato što je jedan od izvoznih objekata skinut sa liste izvoznika u tu zemlju zbog neispravne pošiljke mesa.

“Sklopljen je aranžman sa drugim izvoznim objektima i otkup žive stoke u BiH počeo je 31. januara. Trenutno je od Turske otvoren aranžman za 5.000 tona”, istakao je Šarović.

(Srna)

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone