Šarović: Sastanak sa Rusima bio pozitivan

Autor Tanja, ATV

Objavljeno: 10:41, 13.04.2018

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je da je sastanak sa rukovodstvom Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Rusije sa ciljem ukidanja zabrane izvoza jabuka bio pozitivan.

“Ruska strana je zadovoljna sa svim što su nadležne službe u BiH uradile na unapređenju sistema izdavanja fitosanitarnog sertifikata i obrasca o porijeklu robe”, rekao je Šarović nakon jučerašnjeg sastanka u Moskvi.

Prema njegovim riječima, sada postoji kompletan uvid u proizvodnju količine voća i povrća i izvoznika u Rusiju, tako da se u potpunosti može garantovati da sistem funkcioniše onako kako je ranije potpisano u protokolu, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

“Prije konačnog ukidanja zabrane izvoza jabuka, ruska strana namjerava da se prvo uvjeri na terenu u sve što smo uradili, te da onda svoju odluku stavi van snage”, naveo je Šarović i dodao da će Rusi ubrzo poslati u BiH inspekciju za pregled.

Prema njegovim riječima, krajnji rezultat u vezi sa izvozom jabuke biće povoljan za BiH, ali je veoma važno i to da je ovakvim brzim i cjelovitim postupanjem unapređenja i utvrđivanja sistema kontrola, otklonjena mogućnost da se osim jabuka zabrani izvoz i drugih vrsta voća, prije svega kruške.

Šarović je dodao da se uspostavljeni sistem kontrole već primjenjuje na izvoz kruške u Rusiju, te da on u potpunosti funkcioniše.

(Srna)

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone