Šarović: Prekogranični uticaj iz Hrvatske uzrokovao ptičiji grip

Autor Tanja, ATV

Objavljeno: 12:54, 13.02.2017

Na području Prijedora, gdje je u petak potvrđeno prisustvo ptičije gripe, odnosno visokopatogene influence ptica, podtip “H5”, danas će biti nastavljene analize i sprečavanje širenja zaraze na ljude. Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović za Klix.ba je kazao da je riječ o prekograničnom uticaju, jer u Hrvatskoj ima više žarišta ptičije gripe.

Ranije je potvrđeno da je kod domaćih ornamentalnih kokoški, koje drže kao ukras u jednom domaćinstvu u naselju Tukovi u Prijedoru, potvrđeno prisustvo visokopatogene influence ptica, podtip 5 (ptičija gripa H5).

Ministar Šarović kaže da je Ured za veterinarstvo BiH s drugim entitetskim nadležnim institucijama odmah pravovremeno i adekvatno reagovao.

“Ovdje je riječ o prekograničnom uticaju, jer u Hrvatskoj ima više žarišta ptičije gripe. Iz više hrvatskih županija zabranjen je uvoz pilećeg mesa i živih životinja u BiH. Situacija je za sada pod kontrolom”, kazao je Šarović.

Nakon što je ptičija gripa potvrđena, gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković je organizirao sastanak predstavnike Kancelarije za veterinarstvo BiH, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Republičke veterinarske inspekcije i Veterinarskog instituta “Dr. Vaso Butozan”, kao i predstavnika Centra za suzbijanje ptičije gripe na području grada Prijedora.

Na sastanku su dogovorene mjere u skladu s odredbama Pravilnika o mjerama i iskorjenjivanju influence ptica.

Velibor Kesić iz Centra za suzbijanje ptičije gripe na području grada Prijedora je kazao da su jutros izuzeti uzorci s ključnih žarišta.

“Nakon jučerašnjeg sastanka i dogovora o daljim konkretnim koracima, jutros smo nastavili pratiti situaciju na ključnim žarištima gdje je registrirana ptičija gripa. U toku današnjeg ili sutrašnjeg dana imat ćemo podatke iz laboratorija koji će pokazati koliko je ozbiljna situacija i kakvi se koraci moraju poduzimati”, izjavio je Kesić.

Podsjećamo da je žarište ptičije gripe otkriveno u naselju Tukovi kod Prijedora, kao i ostalim mjestima koja gravitiraju ovoj mjesnoj zajednici: Rizvanovići, Rakovčani, Hambarine, Bišćani, Gomjenica, Čarakovo, kao i naselja Saničani i Petrovo u zoni ribnjaka Saničani.

Svim vlasnicima peradi je naređeno da poduzmu sve mjere koje su naložile nadležne veterinarske inspekcije, a također su u obavezi veterinarskoj stanici pravovremeno prijaviti sva uginuća ptica i peradi.

(Klix)

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone