Šarović preko ATV-a odgovorio Mirjaniću: Učiniću sve za pomoć poljoprivrednicima

19:22, 12.08.2017.
Thumbnail

Učiniću sve da pomognem Stevi Mirjaniću, odgovara Mirko Šarović, samo moram da vidim šta je detaljno Vlada Srpske predložila kao zaštitu domaće proizvodnje jer nikakav papir još nije vidio.

Baš kao i ministar poljoprivrede, i Šarović tvrdi da njegovo ministarstvo ima nadležnosti da uradi mnogo toga ali, kaže, ne treba ići pred rudu. Vlada Srpske predložila je ograničavanje uvoza kako bi se zaštitilo ono što suša nije uništila.

"Vidjećemo šta je moguće da se uradi. Vjerovatno je moguće da se radi na, ne na ograničavanju uvoza već na uvođenju carina na one proizvode koji ulaze danas slobodno bez bilo kakvih opterećenja. U svakom slučaju evo, kao resorni ministar stojim na raspolaganju", rekao je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odosa BiH Mirko Šarović.

Dok se ministri, bar za sada, igraju gluvih telefona poljoprivrednici zbrajaju štetu. I dalje traže da vlasti proglase stanje elementarne nepogode. Obećanih 50 odsto ovogodišnjih premija koje bi Vlada trebalo da isplati do kraja avgusta semberskim ratarima nije dovoljno. Samo u svom dvorištu izračunali su štetu od 100 do 150 miliona maraka.

vlcsnap-2017-08-12-19h17m57s24

"Žao mi je poljoprivrednih proizvođača, žao mi je samog sebe. Mogao bih u suzama govoriti o problemu poljoprivrednih proizvođača koji nas je zadesio ove godine", rekao je poljoprivrednik iz Crnjelova kod Bijeljine Radenko Ćuskić.

"Ovo što sam navodnjavao ako bude 500, 600 kg sitrog zrna, to će biti premija – i to boljih sorti", rekao je poljoprivrednik iz Crnjelova kod Bijeljine Nenad Nikolić.

vlcsnap-2017-08-12-19h17m45s157

Bez obzira na obećanu pomoć poljoprivrednici kažu da će, kao posljedica suše, mnoge farme biti zatvorene, stočni fond rasprodat. Radenko Ćuskić prošle godine je imao 12 tona po hektaru kukuruza, ove godine samo tonu.

"Sto odsto je šteta. Evo sad trenutno radimo nešto malo silažu, spasavamo ono što se da spasiti", rekao je poljoprivrednik iz Crnjelova kod Bijeljine Radenko Ćuskić.

Ukupna šteta u Srpskoj iznosi 270 miliona, a proizvodnja je smanjena za oko 60 odsto. Vlada Srpske zbog suše predlaže IRB-u da napravi reprogram svih kreditnih obaveza za farmere – a odlučili su da ratare koji obrađuju državnu zemlju oslobode polovine obaveza na ime koncesionih naknada. Ipak, sve to neće spriječiti talas poskupljenja.