Šarović: Blokade nisu dio politike SDS-a

Autor Tanja, ATV

Objavljeno: 14:30, 17.02.2017

SDS još nije zauzeo stav koje će mjere preduzeti ukoliko dođe do podnošenja zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, ali blokade nisu dio politike ove stranke, izjavio je danas potpredsjednik Glavnog odbora SDS-a Mirko Šarović.

On kaže da će SDS kreirati buduće odgovore ukoliko bude podnesen zahtjev za revizijom presude, ali će iskoristi i svaku mogućnost da do revizije ne dođe.

“Sigurno je da će biti krize ukoliko dođe do revizije, ali ćemo o mjerama odlučiti unutar stranke”, rekao je Šarović novinarima u Sarajevu.

Komentarišući današnje savjetovanje u Sarajevu, pod pokroviteljstvom bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, o podnošenju zahtjeva za reviziju presude, Šarović je istakao da “svako radi ono što misli da je najbolje u ime onih koje predstavlja”.

“Ne želim da to na bilo koji način komentarišem, ali želim da istaknem da se države pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu tuže ili vrše revizije presude”, napomenuo je Šarović.

Navodeći da ne želi da omalovaži bilo čije pravo na pravdu, Šarović je ukazao da se pred Međunarodnim sudom u Hagu tuže države i da bilo koje pitanje unutar BiH koje se tiče zemlje treba dogovoriti u okviru institucija.

“Ništa drugo ne tražimo. Znamo svu specifičnost određenih pitanja koja se danas stavljaju na dnevni red. Upravo ovo pitanje je test za neka ustavna prava – pravo na entitetsko glasanje i pravo na konsenzus. Ukoliko se krene krivim putem, biće apsolutno u pravu oni koji tvrde da entitetsko glasanje ne treba nikada ukinuti”, rekao je Šarović.

On je napomenuo da je slučaj sa zahtjevom za reviziju presude primjer da niko ne treba da se odriče entitetskog glasanja.

U Sarajevu će danas, pod pokroviteljstvom Izetbegovića, biti održano savjetovanje o podnošenju zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

Kako je ranije najavljeno, Izetbegović bi trebalo da saopšti da li će zahtjev biti podnesen ili ne.

Savjetovanju, koje se održava u organizaciji Fondacije “Pravda za BiH” i Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, prisustvovaće veliki broj eksperata iz oblasti prava, zvaničnika iz institucija BiH i nevladinih organizacija.

Ovaj sastanak i postupke određenog broja bošnjačkih političara predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH Mladen Bosić ranije su ocijenili kao opasnost od urušavanja ustavno-pravnog poretka BiH, a sve na štetu interesa Republike Srpske i srpskog naroda u BiH.

Rok za podnošenje zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije ističe 26. februara.

(Srna)

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone