Šarović: BiH sve bliže sankcijama Energetske zajednice

Autor Tanja, ATV

Objavljeno: 15:57, 20.03.2017

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je da su BiH sve bliže sankcije Energetske zajednice, jer još nije postignuta saglasnost unutar zemlje o zakonu o regulatoru, prenosu i tržištu električne energije i gasa na nivou BiH.

Šarović je podsjetio da je BiH bila pod sankcijama Energetske zajednice po više osnova, po osnovu finansiranja od Energetske zajednice i po pitanju nemogućnosti korištenja projekata koje finansira EU, te da su te mjere uvedene u Tirani oktobru 2015. godine.

Prema njegovim riječima, godinu dana kasnije u Sarajevu su ukinute te mjere, a za tako nešto poslužio je sporazum između Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministarstva industrije energetike i rudarstva Republike Srpske i Ministarstva energije, rudarstva i industrije Federacije BiH.

Šarović je naveo da se sa ministrima Republike Srpske i Federacije BiH dogovorio da će u razumnom roku, a najkasnije do 31. marta usaglasiti preostale odredbe zakona na nivou BiH koji bi tretirao i električnu energiju i gas, dodavši da se taj zakon zove “Zakon o regulatoru, prenosu i tržištu električne energije i gasa” .

Prema njegovim riječima, donošenje ovog zakona omogućava implementaciju trećeg energetskog paketa i trajno skida sakcije BiH, odnosno daje mogućnost zemlji da koristi sve fondove koji se odnose na energetiku.

“U nekoliko mjeseci održano je po četiri sastanaka i ministarske konferencije. Prema mom mišljenju, taj zakon na nivou BiH pravi jednu vrstu ravnoteže onog što bi se u gasu nalazilo na nivo BiH i sve ostalo što bi bilo u nadležnosti entiteta. Usaglasili smo taj zakon sa 99,9 odsto, uz par određenih detalja koji suštinski nisu bitni”, dodao je Šarović.

Prema njegovim riječima, Federacije BiH se složila sa ovim dokumentom, a nadležno ministarstvo Republike Srpske navelo je da je riječ o složenom pitanju sa kojim se mora usaglasiti Vlada Srpske.

“Do danas, nema nikakvog odgovora iz Republike Srpske. Vrijeme teče, sankcije će se automatski vratiti”, kaže Šarović.

Govoreći o povećanju akciza na gorivo, on smatra da je poljoprivrednicima neophodno pomoći, te podsjetio da je on uvijek bio za uvođenje plavog dizela.

(Srna)

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone