Salkić: Narodna skupština da poštuje konstitutivnost naroda

16:25, 12.09.2017.
Thumbnail

Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić osudio je danas najavu predsjednika Srpske Milorada Dodika da će Narodna skupština razmatrati tekst deklaracije o opstanku srpskog naroda, naglasivši da parlament Srpske nije samo srpski i da mora poštovati konstitutivnost naroda.

Salkić je rekao da vlast krši Ustav Srpske, te pozvao na zaustavljanje "protivzakonite i protivustavne aktivnosti".

On je naveo da Ustav Republike Srpske polazi od osnovnog principa da u Srpskoj žive ravnopravni konstitutivni narodi - Srbi, Bošnjaci i Hrvati, te da nije ekskluzivno srpski entitet, kako to, prema njegovoj ocjeni, "žele da prikažu Vlada i predsjednik Srpske".

"Ovdje bi svi narodi trebalo da budu ravnopravni i nedopustivo je da vlasti ovog entiteta favorizuju samo jedan narod i stavljaju ga u povlašten položaj i daju mu mogućnost da svoj jezik zovu srpski jezik, suprotno Ustavu entiteta, a onima koji govore bosanski to ne dopuštaju", kaže Salkić.

U saopštenju iz Biroa za odnose sa javnošću kabineta predsjednika Srpske, Salkić navodi da je Narodna skupština mjesto rješavanja pitanja svih građana.

"Nedopustivo je da se na ovom nivou raspravlja o pitanjima samo srpskog naroda. Na ovaj način se na mala vrata Srpska želi uvesti u direktan odnos sa Srbijom, kao područje sa homogenom nacionalnom strukturom i teritorijom, iako na tom području danas živi 200.000 Bošnjaka, koje uzurpiranje institucija vrijeđa i diskriminiše", smatra Salkić.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da rad na deklaraciji o opstanku srpskog naroda dobro napreduje i da bi tekst trebalo da bude usvojen u parlamentima Srbije i Srpske u novembru.

(Srna)