Ružica Jukić: Mektić me zvao da izađemo na kafu

14:06, 09.03.2017.
Thumbnail

Potpredsjednica Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) Ružica Jukić u izjavi za Avaz.ba reagovala je na prozivke ministra bezbjednosti Dragana Mektića na današnjoj konferenciji za novinare.

"Tačno je da sam mu poslala tekst u kojem se vidi da su ga srpski borci prijavili za ratni zločin, a da ja nisam protiv Srba, jer imam tetku i nekoliko rođaka koji su bračno povezani s osobama srpske nacionalnosti. Onda mi je on uputio poruku, kao da se vadim, i ja sam rekla, poslije te poruke, da nemam šta s njim razgovarati. Ja sam njemu poslala ko je objavio da su ga borci prijavili za zločin i da ja nemam ništa protiv Srba, jer imam tetku i druge koji su udati za Srbe", kazala je Jukić koja se javila sa sjednice VSTS-a.

Dodala je da je upravo na sjednici VSTS-a i vršiteljica dužnosti glavnog državnog tužioca Gordana Tadić, koja je na sjednici Vijeća izjavila "da je tačno da ju je Mektić zvao na ručak i da ga je odbila".

"Naravno, ona je shvatila taj ručak poslovno. Zatim da je bio kod jedne tužiteljice. Interesovao se za predmet i da je ona to prijavila disciplinskom, te da je sjedio i pio kafu s dvojicom tužioca i interesovao se za predmete. Inače, on je i mene zvao da izađemo na kafu, jednom preko vibera, a drugi puta u emisiji "Apostrof". Naravno da nisam prihvatila. Ne mislim da je mislio nešto seksualno, već da je to njegov stil", dodala je Jukić.

Vezano za navode Mektića da je štitila tužioca Idriza Begića iz Bihaća, kao i sarajevsku sutkinju Lejlu Fazalgić, Jukić nije željela komentarisati.

Čamparina karijera

Vezno za Mektićeva osporavanja biografije Ružice Jukić, ona je odgovorila da je 18 godina u pravosuđu na prvom stepenu.

"Trinaest godina sam bila sudija Opštinskog suda. Za razliku od Medžide Kreso, koja je 1973. godine položila pravosudni ispit i odmah imenovana za tužioca Opštinskog tužilaštva, a samo pet godina poslije je postala sutkinja Kantonalnog suda u Mostaru. Također, Dubravko Čampara imao je samo četiri i po godine tužilačkog staža kada je imenovan u Tužilaštvo BiH", zaključila je Jukić.

(Avaz)