Ruski izbori: Seksom mame građane na birališta FOTO

10:47, 10.03.2018.
Thumbnail

Kampanja za predstojeće ruske predsjedničke izbore obilježena je oglasima i viralnim videosnimcima eksplicitnog sadržaja ne bi li se probudio interes građana da izađu na birališta.

Budući da je gotovo sigurno da će ruski predsjednik Vladimir Putin 18. marta dobiti drugi šestogodišnji mandat, uprkos tome što nije iznio nikakve konkretne političke prijedloge, vlasti su fokusirane na odziv birača.

Premda nije jasno ko finansira kampanju seksom koja se raširila i na društvenim mrežama i na Jutjubu, očito je da su ciljana grupa mlađi birači. Kremlj zasad ničim nije dao do znanja da mu to smeta.

rusija izbori

Neki od primjera su oglas na kojem model u toplesu leži ispred ruske zastave i tobože čita predizbornu brošuru, dok se druga mlada žena priprema ubaciti listić u biračku kutiju obučena samo u fino donje rublje.

"Šta se događa u glasačkoj kabini, u kabini i ostaje – navodi se na jednoj stranici sponzorisanog sadržaja u ruskom izdanju časopisa za muškarce "Maxim".

Drugi oglas prikazuje ženu u crnom donjem rublju kako zavodljivo stavlja svoj glasački listić u kutiju uz slogan "Dobrodošli u svijet odraslih".

Urednik "Maxima" Aleksandar Malenkov rekao je za France Presse da ne smije reći ko finansira erotične fotooglase, izrađene prošle godine za jesensko izdanje časopisa. Video sa snimanja od tada je na internetu pogledalo više od milion ljudi.

Apstinencija na izborima, apstinencija u krevetu

Na Jutjubu se ovaj mjesec pojavio i video s nazivom "Seks i izbori su samo za odrasle".

Na zavodljivom snimku žena odvodi muškarca iz bara i počinje ga ljubiti dok ne sazna da je apstinirao na izborima. "Onda nisi zaista odrastao čovjek" kaže mu ona prijekorno i ode.

Rusi izbori 2

"Naši izbori su festival, čak i karneval, a na karnevalu erotika je dopuštena", rekao je politički analitičar Konstantin Kalašev komentirišući neobičnu predizbornu kampanju.

Kruže i druge snimci kojima se želi povećati odziv birača, uključujući i snimak koji je smješten u veče uoči predsjedničkih izbora na kojoj se muškarac ruga supruzi jer planira glasati. U sceni koja je izazvala kritike, on zaspi i doživi noću moru u kojoj bude pozvan u vojsku s nacionalnim manjinama i mora stanovati s homoseksualcem jer je novi predsjednik "gay friendly".

Drugi video prikazuje očajnu ženu u poodmakloj trudnoći kako histerično govori taksisti da je odveze na biralište, a ne u bolnicu.

Odziv kao fetiš

"Ko je to odlučio i platio, ne može se tačno znati", rekao je Kalašev, napominjući da centralna izborna komisija negira da je s tim povezana.

Iako hvali kvalitet online sadržaja, on ne očekuje da će se time povećati odziv birača.

"Ako išta, dogodiće se upravo suprotno, jer je to potvrda da su se izbori pretvorili u cirkus bez ozbiljnog sadržaja", rekao je.

Putin je na vlasti, kao predsjednik ili premijer, sve od 1999.

"Do izbora je ostalo još par sedmica, ali kandidat Putin nema program. Putin se ne pojavljuje u vlastitim promotivnim videima. Čini se da tome pristupa kao ritualu, umoran je od toga", rekao je Kalašev.

Kremlj priželjkuje 70-odstotni odziv kako bi Putin dobio snažan mandat, dok opozicioni vođa Aleksej Navaljni, koji se ne smije takmičiti, poziva na bojkot izbora smatrajući ih farsom.

(Srpska Cafe)