Rusija negoduje zbog odluke Tribunala da ne pusti Mladića na liječenje

Autor Milan, ATV

Objavljeno: 8:57, 17.05.2017

Zvanična Moskva je saopštila da je odbijanje Haškog tribunala da privremeno pusti na slobodu Ratka Mladića zbog liječenja u Rusiji izaziva zbunjenost.

“Odbijanje da se Srbin Mladić prebaci na medicinski tretman je ilustrativno za Hašku pravdu. Prethodno je Tribunal odobravao privremeno puštanje na slobodu osuđenika zbog mnogo manje ozbiljnih razloga. Zbog toga, odluka Tribunala i njihovi argumenti mogu da izazovu samo zbunjenost”, saopštilo je Ministarstvo, prenosi Tass.

Haški tribunal odbio je u petak da Ratka Mladića pusti na privremenu slobodu radi liječenja u Rusiji, jer i pored garancija ruske vlade nije uvjeren da će se vratiti, i jer smatra da on ima adekvatan medicinski tretman u pritvorskoj jedinici tog suda u Ševeningenu.

Odbrana Mladića tražila je hitnu dozvolu sudskog vijeća da mu se omogući liječenje u Rusiji jer mu se, kako tvrde Mladićevi branioci, zdravstveno stanje drastično pogoršalo u pritvoru, te da je to jedini razuman i human način koji može da osigura da on živ dočeka prvostepenu presudu.

Svoj zahtjev potkrijepili su medicinskom dokumentacijom i mišljenjima brojnih stručnjaka, kao i garancijama ruske ambasade u Holandiji da će u Rusiji biti poštovani svi uslovi koje u slučaju odobrenja liječenja postavi Tribunal, kao i da će Mladiću biti zagarantovana lična bezbjednost.

Tim povodom, kako se navodi u podnesku tribunala, Ministarstvo spoljnih poslova Holandije je ukazalo da u slučaju odobrenja privremenog puštanja na slobodu, ono ne može da počne prije nego što Mladić bude prebačen u Rusiju, a bilo bi okončano njegovim vraćanjem u Tribunal u Hagu.

Tužilaštvo Haškog tribunala uspotivilo se zahtjevu Mladićevih branilaca, jer smatra da Mladić ne ispunjava uslove za liječenje na privremenoj slobodi budući da je bio u višegodišnjem bjekstvu tokom kojeg mu je, prema navodima tužilaštva, zdravstveno stanje veoma narušeno, dok u pritvoru tribunala sada ima adekvatan ljekarski tretman.

Sudsko vijeće sudije Alfonsa Orijea, koje do kraja godine treba da mu izrekne prvostepenu presudu, smatra da Mladić nije ispunio uslove za puštanje na slobodu i nije uvjereno da će se vratiti u Tribunal. Takođe smatra da u pritvorskoj jedinici ima adekvatan medicinski tretman.

Suđenje Mladiću počelo je u maju 2012. godine, a okončano u decembru prošle godine.

Prvostepena presuda trebalo bi da mu bude izrečena do novembra 2017, a čeka je u pritvoru haškog tribunala.

Mladić je nakon višegodišnjeg bjekstva bio uhapšen u Srbiji i izručen u Hagu u maju 2011.

(B92)

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone