Rusi postaju vlasnici “Agrokora”?

Autor Tanja, ATV

Objavljeno: 9:18, 11.04.2018

Ruska “Zberbanka” i “VTB” banka uskoro bi mogle da postanu relativno većinski vlasnici “Agrokora”, s tim da će posjedovati između 30 i 46 odsto dionica kompanije Ivice Todorića.

Taj prijedlog koji je rezultat rada vanrednog povjerenika hrvatske vlade Fabrisa Peruška uskoro će da krene u zvaničnu proceduru, pa ako ga sud prihvati, Rusi će već ovog ljeta preuzeti upravljanje najvećom hrvatskom kompanijom.

Iznenađenje je veliko, jer je bivši vladin povjerenik Ante Ramljak gotovo isključio Zberbanku iz dogovora, što je rezultiralo podizanjem mnogobrojnih sudskih tužbi. U međuvremenu je Ramljak dao ostavku, a novi povjerenik je vratio ruske banke za sto, kako bi se postigao dogovor.

U upravljanju kompanijom učestvovaće i druge banke koje su kreditirale “Agrokor”, kao i fondovi koji su dali sredstva u vrijeme kada je kompaniji prijetio stečaj. Dio portfelja predviđen je i za dobavljače, hrvatske kompanije koje proizvode i prodaju hranu, a njima će biti zagarantovana dalja saradnja, bez obzira ko će postati vlasnik.

Sada je tačno godina otkako je na snazi poseban zakon o “Agrokoru”, koji je omogućio da se stanje u kompaniji stabilizuje i da se nastavi sa normalnim radom. Od 28 000 zaposlenih u Hrvatskoj, posao je izgubilo oko 2 500 ljudi, ali su to većinom oni koji su otišli u penziju ili na druga radna mjesta. “Konzum” je zatvorio oko 80 prodavnica u Hrvatskoj.

U Londonu je počeo proces izručenja Ivice Todorića Zagrebu, a hrvatski mediji su u utorak javili da će odluka biti saopštena 20. aprila.

(novosti.rs)

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone