Rukomet u BiH: Kotrljajuće klupko problema

Autor Tanja, ATV

Objavljeno: 20:23, 31.01.2017

Dok se klubovi uveliko pripremaju za nastavak rukometne Premijer lige BiH, još uvijek nije poznato ono najvažnije – kada će uopšte biti nastavljena.

“Imamo nedoumicu kada će početi prvenstvo. To ne zavisi od nas nego od Saveza. Pojavljuje se neke informacije da će biti odloženo i da neće početi 4. februara”, rekao je Ratko Đurković, trener RK Borac.

U Rukometnom savezu BiH, trenutno vlada pravo rasulo. Nastavak Premijer lige samo je kap u moru nagomialnih problema. Poreska uprava je blokirala račun zbog problema sa preregistracijom, a ostavke su podnijeli generalni sekretar Smajo Karačić i potpredsjednik Enid Tahirović. Jedini koji se javlja na telefon je predsjednik saveza, Zdravko Miličević. Odgovornost za nastavak prvenstva prebacuje na klubove.

“Na zahtjev klubova će se raspravljati sutra, nije u pitanju to zbog saveza, nego klubovi traže odlaganje prvenstva za sedam dana”, kazao je Zdravko Miličević, predsjednik Rukometnog saveza BiH.

Ne navodi o kojim klubovima je riječ kao i njihove razloge. ATV nezvanično saznaje da se pojedini, među kojima je i mostarski Zrinjski, oštro protive odlaganju prvenstva. Miličević priznaje da je dara prevršila mjeru kada je u pitanju stanje u savezu i da razmišlja o konkrentnim potezima. Kamen spoticanja je izostanak dogovora oko formiranja Rukometnog saveza Federacije BiH.

“Mi smo taoci nedogovora i nesporazuma, ljudi iz Federacije i Herceg Bosne. Ja se vodim mišlju, da ukoliko ne bude nekog pomaka. Da pošaljem jedan dopis EHF-a ispred Rukometnog saveza Republike Srpske i da objasnim situaciju. Zatražiću rješenje, odnosno tražiću da se na narednom kongresu EHF-a, Rukometni savez Republike Srpske primi u punopravno članstvo”, istakao je Miličević.

Drugo rješenje ne vidim, kaze Miličević. Svi problemi sa kojima se suočava Rukometni savez BiH, godinama su gurani pod tepih i sada su stigli na naplatu, smatra novinar Goran Arbutina.

“Imam osjećaj da ne postoji prava volja da se formira Rukometni savez Federacije. On čak i postoji na papiru i stoji u ladici federalnog Ministarstva pravde, ali je tu problem što u njemu nema predstavnika klubova iz Herceg Bosne”, smatra Goran Arbutina, novinar portala “Mondo.ba”.

A dok volje ne bude, nevolje bi mogle da snađu i rukometnu reprezentaciju BiH. Nije tajna da je novac za nedavnu mini turneju prijeteljskih utakmica iz svog džepa dao selektor Bilal Šuman, a zbog blokiranog računa saveza upitan je nastavak kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Stoga ne čudi, što se iz Rima javio legendarni Abas Arslanagić, koji je u jednoj rečenici opisao trenutno stanje u rukometu BiH: “Sram i stid ih bilo šta su uradili od bh. rukometa. Nekada smo bili najjači sport, ispred fudbala i košarke, a gdje smo sada.”

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone