Rudari zamrzli štrajk glađu

Autor Milan, ATV

Objavljeno: 8:25, 13.01.2018

Rudari Rudnika mrkog uglja /RMU/ Zenica koji su dobili sredstva za uvezivanje staža od Vlade Federacije BiH /FBiH/ zamrznuli su štrajk glađu do 22. januara, tek nakon što je Uprava rudnika sinoć obećala rješavanje problema penzionisanja i za preostalih 118 rudara.

Iako je Vlada FBiH odobrila sredstva za uplatu svih doprinosa za 44 rudara, koji su stupili u štrajk, oni su bili spremni da ga nastave u znak solidarnosti prema kolegama čiji je problem trebalo da riješi Uprava rudnika.

“Nakon što je Vlada FBiH za 44 penzionera dala uvjerenje o uplati doprinosa naredne sedmice, Uprava društva je došla s informacijom da će i oni imati novac za preostali dio rudara naredne sedmice”, rekao je za “Kliks” predsjednik Sindikata rudara RMU Nijaz Vardo.

On je dodao da ne zna koje će mjere rudari preduzeti ukoliko do 22. januara ne budu ispunjena obećanja i realizovane aktivnosti koje su danas najavljene.

Zenički rudari u štrajk glađu stupili su u četvrtak, a federalna Vlada na telefonskoj sjednici obezbijedila je više od 2,5 miliona KM za doprinose 44 rudara u RMU Zenica.

Tokom dvodnevnog štrajka zeničkih rudara juče u popodnevnim časovima intervenisala je i Hitna pomoć, jer je dvojici rudara pozlilo.

(Srna)

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone