Rodila smrtno bolesnu bebu da donira njene organe

Autor Milan, ATV

Objavljeno: 18:17, 21.04.2017

Keri Young iz Oklahome je tokom ultrazvuka u 19. sedmici otkrila da beba koju nosi ima kobnu anencefaliju (anemiju matičnih ćelija).

Iako je bila svjesna da beba koju je nosila ne može preživjeti, Keri je odlučila roditi je kako bi mogla donirati njene organe.

“Suočena sa strašnim opcijama odlučila sam iznijeti trudnoću tako da Eva, koja doslovno znači život, može rasti i donacijom organa udahnuti život drugim ljudima. Ona će živjeti, iako će njen život biti kratak. Donirat će sve što je moguće donirati i uraditi više za vrijeme koje je živjela nego što ću ja ikada”, objasnila je Keri svoju odluku.

Na društvenim medijima je objavila fotografiju sa suprugom Royceom, sinom Harrisonom i novorođenom kćerkom Evom Grace.

“Juče smo se upoznali i pozdravili s našom slatkom Evom. Bila je tako savršena na svom malom putu”, napisala je Keri.

Lijek za anencefaliju ne postoji i bebe, ako su rođene žive, najčešće budu slijepe, gluhe, nesvjesne, ne reaguju na bol i umiru neposredno nakon rođenja. Iako je bila svjesna toga, Keri nije željela pristati na prijevremeni porod, već je odlučila donirati organe svoje kćerke.

“Ona ima savršene noge, savršene ruke, savršena pluća i jetru. Nažalost, nema savršen mozak”, pisala je Keri u to vrijeme na Facebooku.

Eva se trebala roditi 7. maja, ali je usljed određenih komplikacija na svijet došla tri sedmice ranije.

Ranije ovog mjeseca Keri je bila zabrinuta da bi zbog zadržavanja mnogo više tekućine nego što je normalno mogla izgubiti trudnoću.

“Doniranje organa za transplantaciju nije nikakva garancija naše Eve. Svjesni smo toga od početka, ali želimo da i dalje na neki način živi. Suočavamo se s ovim što nam se događa i trudim se biti uredu”, napisala je Keri.

Donacija organa novorođenčadi je rijetka, ali je moguća. Prema podacima Ujedinjene mreže za doniranje organa (UNOS) između 2008. i 2013. godine 21 donator organa u SAD-u bio je u dobi do sedam dana.

Ljekari su rekli porodici Young da će, ako sve bude išlo prema planu, Evine srčane zaliske takođe moći donirati, zajedno s bubrezima, jetrom i eventualno gušteračom. Takođe su im rekli da mogu donirati i pluća za istraživanja.

Par tek treba objaviti da li je bilo moguće donirati ijedan Evin organ.

(Klix.ba)

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone