Revizija utvrdila: Deficit budžeta Srpske nije 45 već 175 miliona maraka

19:44, 20.08.2017.
Thumbnail

Vlada je prikazala 45 a revizija pronašla čak 175 miliona maraka nepokrivenog deficita u budžetu Republike.

Po ladicama svih ministarstva revizori su popisali neizmirene obaveze  i sračunali da je deficit za preko sto miliona veći nego godinu dana ranije. Ključno pitanje koje su revizori Duška Šnjegote imali za Vladu Željke Cvijanović bilo je zašto se korisnicima daju prava za koje država nema para. Na isto pitanje iz Vlade danas nisu odgovorili ni ATV-u a ako je suditi po izvještaju, ni revizor nije dobio odgovor.

vlcsnap-2017-08-20-19h28m35s192

"Reviziji nije dostаvljeno izjаšnjenje po ovom ključnom pitаnju. Utvrđeno je dа odobrenim budžetom za prošlu godinu Ministаrstvu poljoprivrede,    Ministаrstvu prosvjete , Ministаrstvu zdrаvljа  i Ministаrstvu rаdа  nije obezbijeđeno dovoljno sredstavа zа finаnsirаnje postojećeg obimа zаkonom definisаnih prаvа, iаko su oni kroz procedure njihove izrаde izvršili plаnirаnjа visine potrebnih sredstаvа", piše u izvještaju.

Iz izvještaja se vidi da je Vlada u pokušaju da se zaduži napravila do sada neviđeni potez, podizanjem kredita koji nije ni prikazan. Navodno se zadužio Fond PIO za 16 miliona maraka a pare su završile u budžetu, iako u Fondu danas tvrde da za taj kredit niko od njih nije čuo. Direktor Mladen Milić siguran je da se od prelaska na trezor Fond nije zaduživao, pa jedino objašnjenje koje daju ekonomisti jeste da je to u ime Fonda uradila Vlada, ne prikazujući sporno zaduženje u budžetu.vlcsnap-2017-08-20-19h33m44s157

"Ovo je definitivno vrlo interesantno ponašanje Vlade da se može zadužiti na teret fondova i javnih institucija bez da one o tome nešto konkretno znaju. To daje utisak da se Vlada ponaša vrlo komforno i da nikome ne odgovara", rekao je ekonomista Zoran Pavlović.

Sličan potez Vlada je napravila i ove godine klasičnim prebacivanjem 24 miliona maraka iz kase IRB-a u budžet Republike čime je poboljšala tekuću likvidnost. Rupa budžetu od 175 miliona značajno je veća nego ona 2015. kada isplata penzija nije išla iz trezora što je po mnogima jedan od ključnih uzroka. Pored toga na naplatu su stigli i računi za dugove iz ranijih godina što je slučaj sa Ministarstvom prosvjete koje je probilo budžet za 10 miliona. To, i sve drugo što nisu prošle godine, tvrde da će platiti ove.vlcsnap-2017-08-20-19h32m57s243

"Drugа primjedbа glаvnog revizorа dа nisu evidentirаni rаshodi od 1.877.836 maraka odnosi se nа dugove premа dobаvljаčimа, od kojih je nаjveći dio već bio plаćen, аli poslije 28. februаrа, pа je to revizor ipаk evidentirаo. Ministаrstvo izmiruje sve obаveze po osnovu ličnih primаnjа, kаo i obаveze po osnovu nаbаvke robа i uslugа u sklаdu s prilivom sredstаvа u budžet", ističu u Ministarstvu prosvjete i kulture RS.

Od ostalih prozvanih ministara koji se u izvještaju revizora  pominju u kontekstu probijanja budžeta danas niko nije bio dostupan za komentar.